Felfüggesztették hivatalából Borovszky Tímeát

Hiller István feljelentést tett a Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt

Az oktatási tárca feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál, ismeretlen tettesek ellen.

2009.03.12 14:57MTI

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt ebben az ügyben, közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás. A tárca vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette: a szerdán lezárult fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain".

 Hiller István ezért a vizsgálóbiztos javaslata alapján csütörtökön feljelentést tett a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Arra a kérdésre, hogy mekkora összegről lehet szó, azt mondta: ennek megállapítása a nyomozóhatóság feladata. 

A miniszter az eljárás lezárultáig felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. Döntéséről a kormányt és kancelláriaminisztert is tájékoztatta - mondta. 

A tárca vezetője szólt arról is, hogy a szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott. Pélyi Erzsébet, a fegyelmi eljárást vezető vizsgálóbiztos közölte: az eljárás célja annak tisztázása volt, hogy az érintett köztisztviselő vétkesen megszegte-e közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettségeit. Az eljárás során megállapították, hogy "a kötelezettségek vétkes megszegése alaposan gyanítható", ez azonban minden kétséget kizáróan nem tisztázható, mert a fegyelminél alkalmazható eszközök erre teljes körűen nem alkalmasak. 

Alaposan gyanítható ugyanakkor, hogy a kötelezettségszegéssel egyidejűleg bűncselekmény is megvalósulhatott. Ennek megállapítására közigazgatási keretek között szintén nincs lehetőség, ezért tette azt a javaslatot, hogy a miniszter - munkáltatóként - tegyen feljelentést ismeretlen tettesek ellen. 

A kötelezettségszegés súlyára tekintettel kezdeményezte azt is, hogy függesszék fel állásából a köztisztviselőt. Sebes József, az ellenőrzési főosztály vezetője felidézte: a február 12-én átvett közérdekű bejelentés után rendelték el a szabályszerűségi ellenőrzést. Úgy fogalmazott: a 2006. évi, dokumentált anyagokból azt állapították meg, hogy a források "túlnyomó többsége a mentorprogram keretében hasznosult".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.