Összeomlott volna a büdzsé?

Navracsics: az országnak pótköltségvetésre van szüksége

A Fidesz szerint az országnak pótköltségvetésre van szüksége, hiszen két hét után összeomlott a büdzsé - mondta a párt frakcióvezetője csütörtökön Budapesten.

2009.01.15 15:50MTI

"Veres János (...) a költségvetés egy új tervezetével kell, hogy előálljon, pótköltségvetést kell majd az Országgyűlésnek megvitatnia" - fogalmazott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, aki szerint ez is csak részmegoldás, hiszen a megoldást egy új kormány és egy új gazdaságpolitika jelentené.

A Fidesz frakcióvezetője azt követően beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán azt mondta: idén a gazdaság visszaesése 2-3 százalékos lehet a decemberben elfogadott 2009-es költségvetésben rögzített 0,9 százalékos GDP-csökkenés helyett. A miniszterelnök közölte azt is: felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy két héten belül készítsen új prognózist az idei évre, figyelembe véve az elmúlt egy hónap gazdaságot érintő fejleményeit.

"Veres János (...) a költségvetés egy új tervezetével kell, hogy előálljon, pótköltségvetést kell majd az országgyűlésnek megvitatnia" - fogalmazott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor.

Hozzátette: a Fidesz szerint adó-, járulék-, valamint kamatcsökkentésre van szüksége a magyar gazdaságnak, a terhek növeléséhez tehát semmiképpen nem járulnak hozzá. Közölte azt is, hogy egy pótköltségvetés szavazásakor a kormányzati terveket a Fidesz valószínűleg nem fogja megszavazni.

Az MTI kérdésére, mely szerint a Fidesz milyen érvekkel próbálta a keddi találkozón meggyőzni az IMF vezérigazgatóját erről az álláspontjáról, hiszen Dominique Strauss-Kahn - mint mondta - a jelenlegi helyzetben nem lát lehetőséget Magyarországon az adócsökkentésre, Navracsics Tibor azt mondta: az érvelés lényege az volt, hogy a gazdaságnak pénzre van szüksége.

A Fidesz vitatkozik az IMF vezérigazgatójának az adócsökkentés lehetőségét elutasító véleményével - tette hozzá.

"Ő maga is fenntartásokkal nyilatkozott a magyarországi helyzetről az alapvetően optimista hang mellett" - hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor a keddi megbeszélésre utalva. A politikus kifejtette: a költségvetés megalapozatlan volt már akkor is, amikor a harmadik változatát alkalmi szövetségek kötésével a kormánypárt áterőszakolta az Országgyűlésen. Az irreális adatokra a Fidesz mellett gazdasági szakértők, elemzők is figyelmeztettek. Különösen igaz ez a gazdaság visszaesésére vonatkozóan - mondta a politikus -, hiszen amíg a kormány egy százalék körüli recesszióval számolt, addig az elemzők, de az Állami Számvevőszék elnöke is 2,5-3 százalékot prognosztizáltak.

Már decemberben is látni lehetett, hogy "nagyobb a baj, mint amit a kormány hinni szeretne" - jegyezte meg.

Közölte: határozott cselekvésre lenne szükség, hiszen sem a gazdasági növekedés, sem az infláció, sem a reálbércsökkenés nem a kormány által vártak szerint alakul.

"A kormánynak mind a mai napig nincs a válságból kivezető útra vonatkozóan programja, nincsen elképzelése, és már azt látjuk, hogy nincsen költségvetése sem" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.