"Botrányról botrányra bukdácsolva"

Navracsics: A bármi áron túlélés jellemezte az idei kormányzati politikát

Túlélés bármi áron - Navracsics Tibor szerint ez jellemezte a 2008-as kormányzati politikát, a frakcióvezető a Fidesz szempontjából viszont sikeresnek értékelte az évet hétfői sajtótájékoztatóján.

2008.12.29 13:32MTI

 Navracsics Tibor évértékelőjében a 2008-as kormányzati politika lényegét úgy foglalta össze: a cél a túlélés volt bármi áron, Gyurcsány Ferencnek hatalomban kellett maradnia.

A politikus szerint a népszavazást követően, a koalíció megszűnése után a kisebbségi kormány minden személyi és pénzügyi erőforrását arra fordította, hogy, ha botrányról botrányra bukdácsolva is, ha kell, szavazatvásárlással vagy alkalmi koalíciókkal biztosítsa többségét.

A frakcióvezető szerint az elmúlt hat hónap minden idők leglabilisabb kormányát mutatta be: idén 19 interpellációt szavazott le az Országgyűlés, ami több mint 1990 és 2008 között bármikor volt.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a kisebbség kormány létrejötte óta nincs kormányprogram, hiszen a koalíció felbomlásával megszűnt a 2006-os program, a miniszterelnök nyáron írt Megegyezés című dolgozatáról pedig nem szavaztak a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetője szerint emellett 2008-ban áttekinthetetlenné vált a kormányzati szerkezet, személyekre szabták a minisztériumokat, és ad hoc megbízásokat adtak, ami kaotikussá tette a kormány működését, és szintén Gyurcsány Ferenc hatalomban tartását szolgálta. Példaként említette Bajnai Gordont, aki - mint mondta - ahová megy, viszi az magával EU-s pénzeket.

Navracsics Tibor sikertelennek nevezte a 2008-as kormányzati politikát, utalva arra, hogy Gyurcsány Ferenc 2004 óta tartó miniszterelnöksége alatt a gazdasági növekedés minden évben csökkent, jövőre pedig recesszióba fordul át a gazdaság.

Eközben - folytatta - az államadósság a térségben Magyarországon a legmagasabb, és folyamatosan a nő, emellett magas a jegybanki alapkamat, mert a kormányzati politikai hiteltelenségét is meg kell fizetnie az országnak.

Navracsics Tibor szerint viszont 2008 a Fidesz céljai szempontjából sikeres év volt, mert a népszavazással rávilágítottak a kormány elhibázott politikájára, az Erős Magyarország programmal pedig megmutatták, hogy létezik jó kormányzati politikai alternatíva.

Hozzátette: jó lett volna ha 2008-ban az előre hozott választást is elérik, de ez nem rajtuk múlott, mert a parlamentben jelenleg többségben vannak azok, aki - mint fogalmazott - a jelenlegi agónia meghosszabbítását tartják fontosabbnak, minthogy szembenézzenek választópolgáraikkal.

Arra a kérdésre, hogy mennyi esélyt lát az előre hozott választásra 2009-ben, azt mondta, annyit, amennyit 2008-ban is.

A Fidesz eddig is azt mondta, hogy a válságkezelés leggyorsabb és legegyszerűbb módja az lenne, ha a választópolgárok elé állnának a pártok programjaikkal, és felhatalmazást kérnének az emberektől - tette hozzá.

Az MTI kérdésére úgy vélte: minél hamarabb le kellene zárni "Gyurcsány Ferenc túlélési korszakát", a miniszterelnöknek magának is le kellene vonnia a következtetést, és távoznia kellene.

Az európai parlamenti választás következményeiről Navracsics Tibor azt mondta: nem gondolja, hogy az MSZP vereségre játszana, szoros, éles választási küzdelem várható, és szerinte a 2004-es EP-választásnál is jobb eredményt érhet el a Fidesz.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz-frakcióból idén és tavaly is többen kiléptek, így Császár Antal és Tóth András is, a frakcióvezető azt mondta: jobban oda kell figyelni a jelöltekre, de egyik párt sincs védve attól, hogy a képviselők elhagyják a frakciót.

A benyújtott több mint ezer fideszes írásbeli kérdésről szólva Navracsics Tibor azt mondta: annyi interpelláció bukott meg az Országgyűlésben, hogy heteken át nem tudtak csak egy interpellációt feltenni, és a kormányoldal nem bizonyult konstruktívnak a probléma megoldásában, ezért úgy gondolták, hogy a képviselők végrehajtó hatalommal szembeni ellenőrzési jogát biztosítani kell.

Arra a felvetésre, hogy Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár meghívott 35 fideszes képviselőt, hogy személyesen adja át a választ, de a képviselők nem mentek el, Navracsics Tibor azt mondta: Gőgös Zoltán is ismeri a házszabályt, amely szerint az írásbeli kérdésre írásbeli választ kell adni. Megjegyezte: talán az államtitkár nem bízik a Magyar Postában.

Lendvai Ildikó, az MSZP-frakcióvezetője az MTI-vel azt közölte: a Fidesz politikáját 2008-ban „A hatalomba bármi áron” jellemezte.

A kormánypárt "a magyar gazdaság, a magyar munkahelyek, a Fidesz által oly sokat emlegetett emberek érdekében továbbra is (...) partnerként várja a legnagyobb ellenzéki pártot", és arra kéri, hogy a gazdasági világválság miatt változtasson politikáján.

A Fidesz egész évben ugrásra készen várt előrehozott választásokra, mit sem törődve azzal, mit jelentene több hónapos ígérgetős kampánya a magyar gazdaságnak, a világválság által fenyegetett magyar munkahelyeknek - olvasható a frakcióvezető közleményében.

"Nem számított, hogy a gazdasági világválság idején Európa minden országában kormány és ellenzék igyekezett összefogni, nem számított, hogy a felelőtlen ígéretekben hogyan fedeznék a nagyobb kiadásokat a kisebb bevételek" - írta Lendvai Ildikó, aki szerint a világválság a változás parancsát jelentette valamennyi ország és valamennyi magyar politikai szereplő számára.

Ezt eddig egyedül a Fidesz nem akarta meghallani, pedig az ő híveik, szakértőik, szakpolitikusaik többsége is szívesebben venné a közös gondolkodást - fogalmazott a szocialista frakcióvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.