A pénzügyminiszter tart a válságtól

Veres János nem bízik a költségvetésben

A pénzügyminiszter - bár most nem lát okot a változtatásra - nem zárja ki annak lehetőségét, hogy jövőre módosítani kell a 2009-es költségvetést. Veres János az MTI-nek adott nyilatkozatában ezt a világgazdasági válság kiszámíthatatlanságával indokolta.

2008.12.19 06:53MTI

Nem kizárt, hogy jövőre módosítani kell a most elfogadott 2009-es költségvetést - mondta Veres János. A pénzügyminiszter ma ugyan nem lát olyan okot, amely ezt szükségessé tenné, de szerinte a világgazdasági változások miatt az eddigi legbizonytalanabb körülmények között kell majd végrehajtani a büdzsét. Mindazonáltal bízik abban, hogy a költségvetés "kitart egy évig". 

A változtatás oka akár pozitív fejlemény is lehet, hiszen a várakozásokhoz képest kedvezőbben alakulnak az energiaárak, és az infláció is alacsonyabb lehet annál, mint amilyennel a költségvetést tervezték - mondta a miniszter. Veres János szerint negatív külső hatásokkal is kell kalkulálni: az uniós országok prognózisai lassú gazdasági növekedéssel, rosszabb keresleti viszonyokkal számolnak, ez pedig a magyar exportpiacok stagnálását vagy szűkülését eredményezheti. Nem külső diktátum alapján készültek a jövő évi makrogazdasági számítások, hanem az októberben ismert információk összességéből a negatívabb változatot fogadta el az Országgyűlés - szögezte le arra a kérdésre, hogy az IMF-nek milyen elvárásai voltak a büdzsével kapcsolatban. 

Veres János kifejtette: ez nem azt jelenti, hogy a mai várakozásokhoz képest ne rosszabbodhatnának a makrogazdasági feltételek. A kormánynak van negatív forgatókönyve arra az esetre, ha tovább romlanak a világgazdasági kilátások - szögezte a pénzügyi tárca vezetője, hozzátéve, első lépésként a kabinet szükség esetén saját hatáskörben tesz majd lépéseket, és ha ezek nem lesznek elegendők, akkor kerülhet sor parlamenti döntésre. Magyarország számára az Európai Bizottság január végén megjelenő hivatalos prognózisa lesz az irányadó - közölte. 

Rosszindulatú az a kijelentés, hogy nem tartalmaz reformelemeket a költségvetés - fogalmazott a pénzügyi tárca első embere. Azt mondta, a jövő évi büdzsé továbbviszi a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a gázár-támogatási rendszer átalakítását, és új reformelemként tartalmazza a rendszeres szociális segély átalakítását. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés igazi nagy kockázata a megalapozatlan, teljesíthetetlen követelésekkel fenntartott sztrájkfenyegetettség, amely befektetői bizalmatlanságot eredményez. 

A MÁV-sztrájkot abszurdnak nevezte, mivel a VDSZSZ olyan dolgot követel a vasúttársaság vezetésétől, ami nem tartozik a munkaadó döntési körébe. Hozzátette: a törvény pontosan rögzíti, hogy a MÁV Cargo dolgozói a cég vételárából 2-2,5 milliárd forintot megkapnak majd, de rajtuk kívül más nem részesülhet ebből.

A követelés politikai jellegű, a sztrájkkal a kormányt akarják nehéz helyzetbe hozni - vélekedett Veres János. A BKV jövőbeni finanszírozásáról a miniszter azt mondta: a közlekedési miniszterrel együtt tárgyalásokat kezd arról, hogy miként lehet létrehozni egy hatékonyabb elővárosi közlekedési struktúrát, amelyben a HÉV-nek, a MÁV-nak és a Volánoknak közös szerepe lesz. 

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormányon belül folyik a nyugdíj-, a szociális-, valamint az önkormányzati rendszer fenntarthatóságát célzó átalakítások előkészítése. Hozzátette: januárban megkezdődik az adóreform-javaslat kidolgozása, továbbra is azzal a megkötéssel, hogy jövőre teljesíteni kell a 2,6 százalékos hiánycélt.

A 13. havi nyugdíj rendszere az igazságosság jegyében változott meg, a közszférában pedig a teljesítményt jobban elismerő bérrendszerre lenne szükség - szögezte le a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a jövő évben is számít-e az MDF-re és az SZDSZ-re a kormány, Veres János azt válaszolta: minden józan parlamenti erőre számít a kabinet, amelyik hajlandó tárgyalni az ország fontos ügyeiről.
 
"Az gondoltuk, hogy a Fidesz is részt vesz ebben, de látszik, hogy a nagy ügyekben nem hajlandó felvállalni a felelősséget" - fogalmazott a miniszter. Arra a kérdésre, hogy jövőre, egy esetleges uniós parlamenti választási kudarc után is kész lesz-e az MSZP a költségvetési szigort folytatni, Veres János azt válaszolta: a szocialista párt megmutatta 2008-ban, hogy kész rugalmasan reagálni az eseményekre, elfogadta, hogy a mai helyzetben nem lehet minden eddigi tabuhoz ragaszkodni. Az MSZP fel tudott nőni a feladathoz, így 2009-ben új gazdasági vagy politikai szituációra ismét rugalmasan tud majd reagálni. Az ellenzék oldalon már nem ilyen egyértelmű a helyzethez. 

A Fidesz bennragadt abban a pozícióban, hogy még azt gondolja, lehet ígérni szépet és jót - fogalmazott a miniszter. Veres János szerint van esélye egy 2010-es szocialista választási győzelemnek. Hozzátette: a kampányban az MSZP realitásokat ígér majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.