A Zuschlag-per legvadabb vallomásai

Feri, mobil, és a Zuschlag-per idézetei

Elképesztő vallomások, sárosnak tűnő rendőrség, korruptnak bemutatott vezető politikusok. A Zuschlag-per szinte napról napra nyújtja tálcán a meglepetéseket. Egyelőre következmény nélkül. A ma.hu összeválogatta a baloldal erkölcsi tőkéjét jócskán csökkentő nyilatkozatok legszebbjeit.

2008.12.09 09:25Bencze Áron, ma.hu

Nem történt bűncselekmény, nincsen Zuschlag-ügy – selypítette bájosan a kamerákba Zuschlag János, mikor először kattant a bilincs a kezén. A szállóigévé vált kijelentést többször is megismételte töretlen lelkesedéssel, azonban október 7-én Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon végül csak megkezdődött a nem-létező ügy, azaz Zuschlag János és 15 társa ellen indított bűnügy tárgyalása; a perben az elsőrendű vádlottat és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség. 

A dalolást a másodrendű vádlott, Lados István, Zuschlag titkára kezdte. Három megjegyzést tartottunk érdemesnek a kiemelésre: 

(Zuschlag) azt is elmondta, hogy "magas kapcsolatokkal" próbálja a nyomozást "kézben tartani", hozzátéve, kap segítséget ahhoz, hogy számukra kedvezően záruljon a nyomozás. Arra a kérdésre, kire utalt Zuschlag, a vádlott Szilvásy Györgyöt (akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert) nevezte meg konkrétan. (...)
 
Lados a bíró kérdésére elmondta: a folyamatban lévő nyomozás miatt lehetett a lehallgatás, és Zuschlag azt mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal hallgatja le őt. Közölte azt is, hogy "Szilvásy Györgytől származik az információ, ő tájékoztatta a lehallgatásról". (…) 

Az elsíbolt pályázati pénzeket Zuschlag János három részre osztotta, egyharmadot kapott a Fiatal Baloldal, egyharmad jutott a halasi szocialista szervezetnek, egyharmadot pedig magára költött az MSZP-s politikus. A másodrendű vádlott szerint az erről szóló bizonyítékok egy részét Zuschlag el tudta tüntetni, ugyanis a másodrendű vádlott szerint előre tudott a házkutatásokról.

Vallomások mellett Zuschlag vallomás nélkül is a híradók vezető sztorijai közé került, miután mobiltelefont találtak az őrök börtöncellájában. Azt sem akkor, sem azóta nem lehet tudni, hogy a cella melyik lakójának juttatták be a készüléket, de azt nyilvánvalóan bármelyik ott lakó rab használhatta. 

Egy lehallgatott telefonbeszélgetés is tartogatott érdekes pillanatokat. Zuschlag János eképp fogalmazott: A Ferin tényleg fölb*tam az agyam, tehát azon, hogy érted, hogy éreztem két hete is, hogy gyakorlatilag mindent rám akar kenni. Mindent! És még meg vannak sértődve, hogy védekezek, és alkudni akarok, érted? Ezt nem is értem! Én a Ferinek elmondtam, hogy b* meg, neked négymilliárdod volt! Nem mondott semmit, érted?!

Gyurcsány Ferenc szóvivőjén keresztül azt üzente, nem kíván reagálni az elhangzottakra. Felelős politikusi magatartás. 

A tizedrendű vádlott, Szente Zsolt, kiskunhalasi ügyvéd lehallgatott telefonbeszélgetéseiből is érdemes megemlíteni néhány gondolatot. Kiderült ugyanis, az elsőrendű vádlott nem tartott attól, hogy azok nyilvánosságra kerülnek, mert szavai szerint "már annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna". 

A nyomozás megkezdése után - Szente nyomozati szakban tett vallomása szerint - Zuschlag azt mondta: senkinek sem érdeke, hogy az ügy "felfelé" haladjon. Kijelentette neki azt is, hogy Arató Gergely (jelenleg az oktatási tárca államtitkára) és felesége, Újhelyi István, az MSZP alelnöke, valamint Kiss Péter kancelláriaminiszter is tudott a tevékenységükről, sőt Aratóhoz szervezetek is voltak bejelentve. 

Jelenleg itt tartunk. Nem tudjuk, hogyan került telefon a cellába, sem azt, ki az a Feri, akin felb*szta az agyát Zuschlag. Csak azt tudjuk, rengeteg pénz tűnt el, és gyanítjuk, a valódi tettesek ezúttal is meg fogják úszni. Ahogy szokták itt Magyarországon…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.