Hatvanhatan az asztal körül

Egész napos lesz a nemzeti csúcs

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az esemény házigazdája nyitja meg szombaton Budapesten a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozás akár egész nap tarthat, várhatóan délelőtt szólal fel Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök.

2008.10.17 18:02MTI

A monstre tanácskozás délelőtt 10 órakor kezdődik, és legkésőbb 17 óráig tart majd; élő közvetítést ad a Magyar Televízió m2-es csatornája és az ATV is. A nemzeti csúcson 66 meghívott vesz részt.

Az öt parlamenti párt elnöke, a frakcióvezetők, az európai parlamenti küldöttségvezetők, az önkormányzati szövetségek vezetői, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezet és kilenc munkáltatói szövetség képviselői, a volt házelnökök és az Országgyűlés jelenlegi elnöke, volt miniszterelnökök, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, korábbi elnökei, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke és a rendszerváltás óta tevékenykedett elnökei, egyes parlamenti bizottsági elnökök, a főpolgármester, a pénzügyminiszter és a kancelláriaminiszter, valamint a gazdasági, az egészségügyi és az oktatási tárca vezetője.

Szombaton Pálinkás József megnyitója után Szili Katalin házelnök tart nyitó beszédet, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében. Ezután következnek a pártok felszólalásai 15 perces időkeretben, parlamenti erősorrend szerint: először az MSZP, majd a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF képviselője szólalhat fel.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is ebben a körben beszélhet, a nemzeti csúcs tehát azon ritka alkalmak egyike lehet, amikor a két politikus a nyilvánosság előtt ütköztetheti véleményét. Erre a 2006-os parlamenti választások kampánya óta csak egyszer, idén márciusban a parlamentben került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.