Első nap eredményes volt

Iván Gábor: elutasító vélemény nem hangzott el az EU-csúcson a magyar javaslatokról

Nem hangzott el elutasító vélemény szerdán a pénzügyi válságról folytatott eszmecserén ismertetett magyar javaslatokról az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján - jelentette ki Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára a csúcstalálkozó első napján történtekről késő este sajtótájékoztatón beszámolva.

2008.10.16 07:45MTI

Hozzátette: friss kezdeményezésekről lévén szó természetesen több idő kell arra, hogy a tagállamok elemezzék és véleményezzék azokat. Gyurcsány Ferenc ezen a találkozón ismertette hivatalosan a négy javaslatot, amelyek egyike a nemzeti társfinanszírozás csökkentésével megváltoztatná a kohéziós politikai EU-szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, a másik recessziós időben felfüggesztené a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget, a harmadik intervenciós lehetőséget biztosítana az Európai Központi Banknak az euróövezeten kívüli uniós országok esetében is, a negyedik pedig a pénzügyi felügyeletek tevékenységében hozna létre új, egységes EU-szabályozást. 

Az ülés előtt nyilatkozva a miniszterelnök a javaslatok közül kiemelte az uniós pénzügyfelügyelet sürgetését. - Örömmel látjuk, hogy a javaslatok közül az, amelyet fél évvel ezelőtt nem nagy szimpátiával figyelt az EU, mostanra jelentős támogatásra nyert - mondta erről. Iván Gábor a vitát követően megerősítette: a javaslat fogadtatása a márciusi első bejelentéshez képest sokkal kedvezőbb volt. A csúcstalálkozón José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy Jacques de Larosiere, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezérigazgatójának vezetésével szakértői csoportot hoznak létre annak megvizsgálására, milyen módon lehet megszüntetni az európai pénzpiaci felügyeleti rendszer széttöredezettségét, és milyen ellenőrző funkciókat lehet megvalósítani európai szinten. Az eszmecserében elhangzottak szerint a továbblépés egyik lehetősége lehet, hogy a nemzeti felügyeletek vezetői rendszeresen találkozzanak. 

Gyurcsány Ferenc korábban azt is jelezte: arra kérték Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a javaslatokat saját pártcsoportjában képviselje. Orbán Viktor az európai néppárti vezetők találkozója után bejelentette, hogy ezt meg is tette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.