Nem Brüsszel a gyógyír Magyarország problémájára

Orbán támogatást kért Brüsszelben Gyurcsány javaslataihoz

Orbán Viktor azt kérte Brüsszelben európai néppárti vezetőktől, hogy támogassák a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által az EU-csúcsértekezleten előterjesztendő javaslatokat a pénzügyi válsággal kapcsolatos vitában.

2008.10.15 19:38MTI

Erről a Fidesz elnöke adott tájékoztatást szerdán magyar újságíróknak, az európai néppárti vezetők csúcstalálkozója után. Az első magyar javaslat megváltoztatná a kohéziós politikai szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, így az egyes programokon belül kisebb lenne a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke. A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint. Eszerint recessziós időben fel kellene függeszteni a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget.

Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja-e az euróövezetnek, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió bármely tagjainak esetében - ez a harmadik javaslat. A negyedik javaslat szerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU-szabályozásra van szükség. A kormányfő e javaslatokhoz kabinetfőnökén keresztül kért támogatást Orbán Viktortól, aki - mint közölte - tárgyalt is Magyarországról "néhány nagyobb ország vezetőjével", és elmondta nekik: e konkrét javaslatokat a magyar parlament nagyobb pártjai - itt saját pártja nevében tud beszélni - pártállásra való tekintet nélkül támogatják. "Arra nem tudok garanciát vállalni, hogy komolyan is veszik a magyar miniszterelnököt" - jegyezte meg a Fidesz elnöke.

Nem hivatalos értesülés szerint Orbán Viktor Nicolas Sarkozy francia elnöknek és Angela Merkel német kancellárnak vetette fel a magyar kormányfőtől várható javaslatok ügyét. A Fidesz elnöke azt mondta az újságíróknak: az uniós csúcsot illetően különösen arra kíváncsi, hogy elfogadják-e Gyurcsány harmadik javaslatát, amely az Európai Központi Bank intervenciós eszközeinek alkalmazására vonatkozik, ez ugyanis eurót juttathatna Magyarországnak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem Brüsszelben kell megoldani Magyarország problémáit. Szerinte az egyik legfontosabb dolog a bizalom helyreállítása, hiszen Magyarországon hitelességi válság van, és ezzel a szocialista párt "láthatóan nem tud megküzdeni". A másik teendő - folytatta Orbán Viktor - az, hogy "miután nem lehet a magyar piacon magyar forintért kellő mennyiségű valutához jutni, a Nemzeti Bank elnökének mozgósítania kell a devizatartalékok egy részét".

Orbán szerint a néppárti vezetők egyetértettek abban, hogy a közös uniós fizetőeszköz, az euró hiányában ez az Amerikából kiindult válság valószínűleg maga alá temette volna az európai nemzetek pénzügyi rendszereit. Azt is méltatták a néppárti tanácskozáson, hogy az euróövezeti országok vezetői vasárnap - Sarkozy kezdeményezésére - összehangolt lépéseket tettek a bankközi hitelválság leküzdése érdekében. "Még messze nem vagyunk túl ezen a válságon. A pénzügyi intézményrendszer, úgy tűnik, visszanyeri stabilitását, tekintettel azokra az óriási összegekre, amiket az adófizető polgárok pénzéből a nemzetállamok mozgósítottak. Azonban előttünk van egy elég komoly gazdasági válság lehetősége. A recesszió, a gazdasági visszaesés réme villódzik a láthatáron" - fogalmazott Orbán.

Elmondta, hogy a néppárti eszmecserén megmutatkozott: mindenhol a gazdaság élénkítésével, a növekedés elősegítésével próbálkoznak, és különös figyelmet fordítanak a hitelhez nehezen jutó kis- és középvállalkozásokra annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hitelválság után a reálgazdaság válsága.

Magyarországon, miután nagyobb mozgósítható eszközök nincsenek, amelyeket a gazdaságba lehetne juttatni, csak az adócsökkentés, vagyis a pénzeknek a gazdaságban való otthagyása lehet a járható út - hangsúlyozta Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy mit vár a szombaton tartandó nemzeti csúcstalálkozótól, a Fidesz-elnök azt válaszolta: "talán egy jó kávét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.