Megtisztelő gesztusnak nevezte

Nemzeti csúcs: Az Ab elnöke nem vesz részt a találkozón

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke megtisztelő gesztusnak nevezte a miniszterelnöknek írt levelében, hogy meghívta a nemzeti csúcsra, de egy régebben rögzített külföldi elfoglaltsága miatt nem vesz részt a találkozón - közölte az Ab sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

2008.10.14 15:19MTI

Paczolay Péter a Gyurcsány Ferencnek írt levelében olyan megtisztelő gesztusnak nevezte meghívását a nemzeti csúcsra, amelyre megfogalmazása szerint csak a támogatás és az egyetértés lépése lehet a válasz - jelentette ki Sereg András. Hozzátette: az elnöke testülete nevében is üdvözölte a nemzet érdekében létrehívott, felelősen cselekvő találkozót. 

"Teszi ezt azért is, mert a jogállamiság része az államhatalmi ágak együttműködési kötelessége" - ismertette a sajtófőnök. A levélből idézve Sereg András azt mondta, az Alkotmánybíróság működése kezdetétől vallja, hogy az alkotmányban szabályozott szerveknek kötelessége hatásköreiket jóhiszeműen, feladataikat kölcsönösen segítve, együttműködően gyakorolni. 

Hozzátette: ezen túlmenően azonban az Alkotmánybíróság nem avatkozhat be a végrehajtó hatalomra tartozó politikai kérdések eldöntésébe, legyen szó akár az euró bevezetéséről, a korrupció elleni fellépésről, vagy a többi nagy horderejű kérdésről. A hatalmi ágak ellensúlyának rendszeréből következően az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem - az alkotmányossági felülvizsgálat keretei között - bírája a jogalkotónak - mondta a sajtófőnök. Hozzátette: Paczolay Péter egy korábban rögzített külföldi programja miatt nem tud részt venni személyesen a találkozón. 

"Ugyanakkor ismételten biztosítom miniszterelnök urat a nemzeti csúcstalálkozó célkitűzéseinek támogatásáról, és kérem, hogy ezt tolmácsolja a résztvevők számára. Az Alkotmánybíróság testülete nevében sok sikert kívánok felelősségteljes munkájukhoz" - idézte fel Sereg András Paczolay Péter kormányfőhöz írt levelének záró sorait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.