Gyurcsány így akarja növelni a népszerűségét?

Fidesz: értelmetlen pr-ötlet a nemzeti csúcs

A Fidesz értelmetlen pr-ötletnek tartja a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsot; erről Kósa Lajos alelnök beszélt az ellenzéki párt keddi budapesti elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

2008.10.14 14:09MTI

"Vízgereblyézés fog történni, és ez akkor is értelmetlen, ha nagyon sok ember, okos emberek, hosszú ideig gereblyézik a vizet" - fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint a szombati "Gyurcsány-csúcson" csupán "biodíszlet" lesz a sok közjogi méltóság és politikus. 

A Fidesz alelnöke kijelentette: Gyurcsány Ferenc minden szempontból alkalmatlan arra, hogy kivezesse az országot a jelenlegi válságból, mert hiteltelen, minden létező szerepet eljátszott, a "táncos lábú miniszterelnöktől a rokonait sirató miniszterelnökig", és mindenben megbukott. 

Szerinte Gyurcsány Ferenc szavára nem lehet adni, ezért reménytelen a vele való együttműködés. Hozzátette: ezt jól mutatja, hogy pénteken az ötpárti találkozón a miniszterelnök megígérte, támogatják a Fidesz költségvetési tanácsról szóló javaslatát, majd hétfőn a parlamentben a szocialisták napirendre sem engedték venni az indítványt. Kósa Lajos olvasatában a nemzeti csúcs is legfeljebb "fél hetes szavatosságú pr-ötlet", zavaros koncepcióval, kidolgozatlan eljárásrenddel, és minden felhatalmazás nélkül. 

A Fidesz alelnöke úgy látja, Gyurcsány Ferenccel nem tud az ország kilábalni a válságból, és a miniszterelnök nincs abban a helyzetben, hogy az emberektől további megszorításokat kérjen, legfeljebb bocsánatot kérhet. "Nem attól várjuk a tűzoltást, aki felgyújtotta a házat" - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva úgy vélte, abból, hogy ha Gyurcsány Ferenc nem miniszterelnök, abból még nem következik, hogy új választást kell kiírni. "Annak a belátása elsődleges feladat, ebben kell konszenzust kialakítani, hogy Gyurcsány Ferenccel nem fog menni, minden egyes nap óriási veszélyt jelent az országra, amit az ő miniszterelnöksége alatt töltünk el" - fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint csak hiteles politikus mutathat utat az országnak. 

Mint elhangzott, Sólyom László köztársasági elnöknek igaza van, amikor azt mondja, az állam nem így működik, és nem vesz részt a nemzeti csúcson, ezzel jelezve, hogy ennek az egésznek nincsen így értelme. Ezzel együtt egyértelműnek nevezte, a politikusok el fognak menni a találkozóra, hiszen így nem lehet majd arra hivatkozni, hogy nem hajlandók részt venni a nemzet megmentésében. A fideszes politikus szerint a nemzeti csúcson legfeljebb elmondják majd, hogy a Gyurcsány Ferenc által javasolt megszorító csomag értelmetlen és nem jelent megoldást a válságra. Kérdésre válaszolva Kósa Lajos beszélt arról is, hogy a Fidesz valószínűleg tart központi megemlékezést október 23-án, de annyira "tisztázatlan" a jelenlegi helyzet, hogy még nem döntöttek ebben a kérdésben. Hozzátette: a helyfoglalást illetően még benne vannak a határidőben. 

Kósa Lajos az MTI kérdésére azt is elmondta, a Fidesz megvárja az új költségvetési számokat, és csak ezután dönti el, hozzányúljanak-e az adótörvényekhez, tekintettel arra, hogy az adótörvények visszavonása miatt már a Fidesz által benyújtott módosítók sem élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.