Az együttműködés kultúrájának újraépítését segíthe

Nemzeti csúcs: Gyurcsány szerint fontos, az ellenzék szkeptikus

Gyurcsány Ferenc szerint az együttműködés kultúrájának újraépítését segítheti a szombati nemzeti csúcs, amelyen ellenzéki pártok ott lesznek ugyan, de a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ alapvetően értelmetlennek tartja a monstre tanácskozást és inkább a kormánytól várna határozott cselekvést a pénzügyi válság hatásainak kivédésére, az MDF viszont bizakodóbb álláspontot képvisel.

2008.10.16 17:50MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogbejegyzésében az elmúlt hónapok talán legfontosabb konzultációjának nevezi az általa kezdeményezett nemzeti csúcsot. Szerinte a csúcsértekezlet megmutathatja az országnak, hogy választott politikusai, független állami intézmények vezetői, akik most hivatalban vannak, vagy az elmúlt években hivatalban voltak, tudnak és akarnak egymással szóba állni egy ilyen helyzetben.
 
"Szerintem ez fontos, hiszen újra kell építeni az együttműködés kultúráját. Ezen az úton ez egy fontos lépés" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke bejelentette, hogy részt vesz nemzeti csúcson, de hozzátette azt is, hogy szerinte eggyel több tanácskozás nem oldja meg a problémákat, és a kormány ezzel saját tehetetlenségét akarja szétkenni. A Fidesz és a KDNP minden fórumon azt hangsúlyozza, hogy értelmetlen pr-akciónak tartják a kezdeményezést, ehelyett szerintük cselekvőképes kormányra van szükség. Az SZDSZ szintén úgy véli, hogy nem csúcsra, hanem azonnali kormányzati cselekvésre van szüksége az országnak. A Fidesz és az SZDSZ is egyetért Sólyom László köztársasági elnök érvelésével, aki azért utasította el a meghívást, mert megfogalmazása szerint "az állam nem így működik". 

Kósa Lajos a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke azt mondta: ennek ellenére azért vesznek részt a találkozón, hogy ne lehessen megvádolni a Fideszt azzal, nem hajlandók részt venni a nemzet megmentésében. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Népszabadság csütörtöki számában azt nyilatkozta, hogy Sólyom László amellett, hogy köztársasági elnök, a demokratikus berendezkedés egyik kiváló magyar ismerője, ezért teljesen igaza van, amikor felhívja a figyelmet arra: a felelősség nem ad hoc testületek, hanem a kormány kezében van. 

Boross Péter, az MDF volt miniszterelnöke a Nap-kelte adásában azt mondta, a nemzeti csúcsot nem így hívta volna össze, de el kell rá menni. Dávid Ibolya, az MDF elnöke nem hiszi, hogy gyors megoldást hoz a hét vége, de bízik benne, a gazdaság és a tudomány képviselői véleményformálásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az objektivitás felé tudjanak elmozdulni a politikai pártok. Az ellenzéki pártok fenntartásaik megfogalmazása mellett a fórumot azért igyekeznek majd felhasználni arra, hogy saját programelemeiket hangsúlyozzák. 

A Fidesz a kormány válságkezelő 12 pontját "gigantikus megszorító csomagnak" tartja, amely ellen a nemzeti csúcson is tiltakozni fog. Emellett az adócsökkentést és a kormány luxuskiadásainak leállítását szorgalmazza majd. A KDNP a demográfiai helyzetet és a családi adózás bevezetését kívánja hangsúlyozni a találkozón és a Fideszhez hasonlóan elutasítja a bérek befagyasztását és az adócsökkentés elhalasztását. Az SZDSZ három kérdésre koncentrál majd: a költségvetési takarékosságra, a magyar vállalkozások versenyképességét növelő adóintézkedésekre, illetve az euróbevezetés céldátumának meghatározására. 

Az MDF elnöke szerint a pénzügyi válság miatt az adócsökkentésnek nincs most itt az ideje, inkább a megtakarításokra kell a hangsúlyt helyezni, s meg kell védeni egyebek között a beruházások biztonságát

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.