A szerződések nyilvánosságra hozását követelik

Fidesz: Mennyit pocsékolt a kormányzati negyed-projektre a kormány?

A Fidesz a kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozását követeli, hogy pontosan tudni lehessen: mennyi pénzt "pocsékolt el" erre a projektre a kormány.

2008.01.13 12:50MTI

A Fidesz a kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozását követeli, hogy pontosan tudni lehessen: mennyi pénzt "pocsékolt el" erre a projektre a kormány - mondta a párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten.

A kormányszóvivői iroda erre úgy reagált az MTI-nek: kár nincs, ingatlanbefektetés van, új városközpont pedig lesz. A Fidesz hétfőn levélben fordul Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, Kiss Péter kancellárminiszterhez, és Veres János pénzügyminiszterhez. A levélben azt kérik, minden részletre kiterjedően hozzák nyilvánosságra a kormányzati negyed szerződéseit, hogy kiderüljön: mennyi költött el erre a projektre a kormány - mondta Balsai István sajtótájékoztatóján. Közölte: a kormány minden bizonnyal több mint nyolc milliárd forintot költött el arra, hogy a Nyugati pályaudvar mögött megvásárolja a MÁV Zrt. feleslegessé vált telkeit. Az "elpocsékolt összeg" nagyságáról különféle számok jelennek meg.

Balsai István emlékeztetett: a parlamenti többség lemondott ellenőrzési jogáról a projekt esetében, hiszen a kormánypárti többség 24 alkalommal szavazta le a Cser-Palkovics Andrással közösen benyújtott javaslatát arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) foglalkozzon az üggyel. Mint mondta, legalább tíz alkalommal utasította el a kormányoldal azt a javaslatukat is, hogy a beruházás felügyeletére álljon fel egy országgyűlési eseti bizottság. Közölte: tudni szeretnék azt is, hogyan pótolja a kormány azt a 30 milliárdos költségvetési bevételi előirányzatot, amit a feleslegessé váló minisztériumi épületek eladásából terveztek.

Balsai István felhívta a figyelmet arra: a pénzügyminisztert a költségvetési törvény kötelezi arra, hogy ezt a bevételt realizálja. Ehhez kapcsolódóan a Fidesz tudni szeretné, igaz-e az a napokban megjelent "horrorisztikus, képtelen elképzelés", miszerint a kabinet a beruházás leállítása után is eladná a kormányzati épületeket, majd azokat visszabérelné, ahogyan azt - Balsai István szavai szerint - "Gyurcsány Ferenc know-how-ja alapján már megszokhattuk Balatonőszöd és a Szalay utca esetében".

A Fidesz ezért kéri a pénzügyminisztertől, a 30 milliárd forinttal kapcsolatban tájékoztassa az Országgyűlést - közölte a politikus. A Fidesz tudni szeretné még azt is - mondta Balsai István -, miért működik tovább 2,7 milliárdos költséggel a projekt monitoring iroda az év végéig, ha leállt a fejlesztés. Úgy vélte, a kormánynak arra nincs felhatalmazása, hogy az üres telek hasznosításával foglalkozzon. A Fidesz ezért felkéri a pénzügyminisztert: álljon a nyilvánosság elé, és "indokolja az adófizetők pénzének további pocsékolását a projekt iroda működtetésével" - mondta a politikus.

A kormányszóvivői iroda erre az MTI-nek úgy reagált: kár nincs, ingatlanbefektetés van, új városközpont pedig lesz, a szakértők a fővárosi és a kerületi önkormányzattal közösen dolgozzák ki a Nyugati pályaudvar mögötti, az állam tulajdonában lévő és jelenleg parlagon heverő terület megújításának terveit. A közlemény szerint nem érte semmilyen kár az adófizetőket azzal, hogy a kormányon kívül álló okok miatt lekerült a napirendről a kormányzati negyed megépítése. Az előkészítésre fordított összeg túlnyomó részét ugyanis a helyszínül szolgáló telkek megvásárlása tette ki, az ingatlan pedig nem veszett el, ráadásul az állam egy állami cégtől vette meg az ingatlant, a pénz tehát megvan - olvasható a dokumentumban.

Az iroda szerint hasznos célra ment el a pályáztatás és az előkészítő munkálatok ára is, hiszen ezek segítségével épül majd meg Budapest új negyede. Az is csúsztatás lenne, ha - a Fidesz képviselőjének logikájával élve - azt hánytorgatná fel valaki, hogy az Orbán-kormány 1999-ben több tízmillió forintért rendelt meg egy tanulmányt a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, valamint az Értéktérkép Gazdasági Tervező és Tanácsadó Kft. együttes ajánlata alapján "Központi állami intézmények szervezeti és működési rendjének, egymással való kapcsolatának, elhelyezésének vizsgálata, műszaki, közgazdasági és közigazgatási szempontok szerinti elemzése" címmel - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda úgy látja, annak is volt értelme, hogy az Orbán-kormány idején külön ötfős részleg működött a Miniszterelnöki Hivatalban Kormányzati Elhelyezési Iroda néven, hiszen az akkori munka tapasztalatait felhasználták a későbbi tervezés során. Mindez nem változtat azon, hogy a kormány természetesen ezentúl is betartja a törvényeket: ha a Fidesz képviselője elküldi levelét, akkor mint eddig is minden esetben, most is megkapja a részletes választ a jogszabályokban előírt módon - zárul a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.