Luxus ingatlanbiznisz?

A Fidesz szerint 10,1 milliárdot tapsoltak el a kormányzati negyedre

A Fidesz szerint a kormánynak 10,1 milliárd forinttal kell elszámolnia a kormányzati negyed beruházása kapcsán, amelyet az ellenzéki párt luxus ingatlanbiznisznek tart.

2008.01.10 12:59MTI

Erről Balsai István és Cser-Palkovics András beszélt a negyed tervezett helyszíne mellett tartott sajtótájékoztatóján. Balsai István a Ferdinánd hídon tartott tájékoztatón újságíróknak azt mondta: a kormány hazudik a közvéleménynek, amikor azt akarja elhitetni, hogy mindössze 632 millió forint "kidobott pénzről" van szó a kormányzati negyed kapcsán. A politikus szerint ez csak a "jéghegy csúcsa", ugyanis 10,1 milliárdot "tapsoltak el" a kormányzati negyedre.

Mint mondta, ebből több mint 7 milliárd forintot tesz ki a telekvásárlás, amelynek során a kormány készpénzben fizetett kb. 5 milliárd forintot a MÁV-nak, és további kétmilliárdos köztartozást elengedett. Emellett a kormányzati negyedről szóló kormányhatározatból az is kiderül, hogy Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szervezetében működő projektigazgatóság számára 2 milliárd 756 millió forintot csoportosítottak át - mondta a politikus, aki szerint év végéig ebből az összegből továbbra is fizetik az iroda működését, a szakértőket és a munkabéreket.

A fideszes képviselő szerint KVI által már elköltött további 260 millió forintból a "Gyurcsány-féle üzleti kör", az MSZP és az SZDSZ is "kivette a részét". Példaként említette, hogy az üvegzsebtörvény alapján nyilvánosságra került elszámolás szerint az Országos Választási Bizottság SZDSZ-es delegáltjának, Poczkodi Balázsnak az ügyvédi irodája 20 millió forintos megbízást kapott, míg a KVI delegáltjaként a tervpályázat egyik bírálójának, Hajdú Miklósnak a cége 8 millió forintért dolgozhatott. Balsai István hozzátette: a kormányzati negyed monitoringjáért felelős bizottság egyik tagjának, Tunyogi Lászlónak az érdekeltségi körébe tartozó cég 16,5 millió forintos megbízást kapott.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc egy nagy "luxus ingatlanbizniszt akart" megvalósítani, ez az oka, hogy a szociális válság közepette egyáltalán felvetődhetett a gondolata a kormányzati negyed 140 milliárd forintos beruházásának. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Fidesz számtalan kezdeményezéssel akarta ezt az ügyet felgöngyölíteni, így többek között számvevőszéki vizsgálatot és eseti bizottságot kezdeményezett, azonban a kormánytöbbség e javaslatoknak még a napirendre vételét is elutasította az Országgyűlésben.

A két fideszes politikus a tájékoztató végén egy traszparenst mutatott az újságíróknak, amelyen Gyurcsány Ferenc képe mellett "A nagy ingatlanbiznisz" felirat szerepelt, valamint az, hogy az emberek fizetik az elköltött 10,1 milliárd forintot. Balsai István azt ígérte: amíg a kormány nem ad pontos elszámolást, és a felelősöket meg nem nevezi meg, addig a Fidesz napirenden tartja a kérdést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.