5 év

Uzsorás házaspárt ítéltek börtönre Keszthelyen

Csaknem öt év börtönre ítélte uzsorázás miatt a bíróság egy zalaszentgróti házaspár mindkét tagját Keszthelyen.

2015.03.11 19:47MTI

Négy év tíz hónap, illetve négy év nyolc hónap börtönre ítélt első fokon a Keszthelyi Járásbíróság egy házaspárt, mert tíz éven át több millió forintot zsarolt ki megfélemlített áldozataitól - tájékoztatta az ítéletről a Zalaegerszegi Törvényszék az MTI-t.

Az egyik vádpont szerint a férfi és felesége 2002-ben fenyegetéssel valótlan tartalmú kölcsönszerződés megkötésére kényszerítette egyik ismerősét.

A szerződés szerint a sértett egymillió forint kölcsönt kapott az asszonytól, és bár ez nem történt meg, törlesztőrészletként havonta több tízezer forintot követeltek tőle, és többször bántalmazással, házának felgyújtásával fenyegették meg.

Ugyanezt az áldozatukat 2003-ban másfél millió forintos jelzálogkölcsön felvételére és a pénz nagy részének átadására kényszerítették, és további félmillió forintos kölcsön átvételéről szóló valótlan elismervény aláírására vették rá.

A sértett ezen felül havonta százezer forint körüli összegeket fizetett a házaspárnak, és csak 2011-ben döntött úgy, hogy nem hajlandó többet adni. Ekkor azonban az asszony elvette a bankkártyáját, amelyről részletekben még 600 ezer forintot vett fel. Ennek a sértettnek több mint ötmillió forint kárt okoztak.

Egy másik ismerősüket évekkel ezelőtt arra akarták rávenni, hogy ingatlanvásárláshoz vegyen fel kölcsönt, de hiába vitték autóval egy keszthelyi bankfiókhoz, a sértett jövedelmi viszonyai miatt nem kapott hitelt. Hogy a vádlottak mégis pénzhez jussanak, ,,fuvarozás" címén 225 ezer forintot kértek, majd részletekben összesen 430 ezer forintot szereztek meg tőle.

A vádlottak 2001-ben mintegy 30 ezer forintot adtak kölcsön egy embernek, aki a pénzt visszafizette, de 2004-re már csaknem kétmillió forintot követeltek tőle. Az adósság kiegyenlítése érdekében a sértett és gyermekei közös tulajdonában álló ingatlanra adásvételi szerződést kötöttek. Az 1,2 millió forintos vételár felét megkapták a sértett gyerekei, tőle azonban elvették a neki járó 600 ezer forintot is.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, azt mondták, hogy nem adtak uzsorakölcsönt, nem félemlítettek és nem is fenyegettek meg soha senkit, mert rossz egészségi állapotuk miatt ilyet nem is tudtak volna megtenni. A károsultak azonban egyöntetűen azt vallották, hogy fenyegetéssel, megfélemlítéssel vettek el tőlük pénzt, családi pótlékot, egyéb juttatásokat.

A Keszthelyi Járásbíróság társtettesként elkövetett zsarolás miatt a férfit mint visszaesőt négy év és tíz hónap, feleségét pedig - akit azért is felelősségre vontak, mert egy zalaszentgróti rendezvényen leköpött egy rendőrt - négy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, mert a védők felmentésért fellebbeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.