Savas

Akkumulátor-begyűjtő kartellre csapott le a GVH

Kartellgyanú miatt versenyfelügyeleti eljárást indított hét, savas akkumulátorok begyűjtésével foglalkozó vállalkozásnál a Gazdasági Versenyhivatal.

2015.03.11 10:42Havariapress

A versenyhivatal az ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a FE-GROUP INVEST Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a JÁSZ-PLASZTIK Kft., az Észak-dunántúli MÉH Nyersanyag-hasznosító Zrt., az Észak-magyarországi MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt., az AKKUCITY Akkumulátor és Akkumulátorhulladék Kereskedelmi Kft. és a VENTUM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozással szemben indított eljárást, előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával.

A GVH észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2013-től kezdődően egyeztetéseket folytattak a savas ólom akkumulátorok hazai begyűjtési piacának felosztásáról. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára.

A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.