GVH

Adatszolgáltatók befolyásolása miatt bírságolt a versenyhivatal

Ötvenezer forint eljárási bírságot rótt ki Gazdasági Versenyhivatal a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesületére (SZAKOE), mert a szervezet állásfoglalást tett közzé honlapján a versenyfelügyeleti eljárásban érintett autósiskolák adatkérő végzésekre adandó válaszainak befolyásolására.

2015.03.04 10:58Havariapress

A GVH 2013. november 29-én indított eljárást a SZAKOE-val és az E-Educatio Információtechnológia Zrt.-vel szemben, mert észlelte, hogy a SZAKOE etikai szabályzatában minimálárakat határozott meg a gépjárművezetői oktatásra az autósiskolák és a szakoktatók számára, illetve előírta az árak betartását valamennyi szerződő partnerének.

A SZAKOE e magatartásával feltételezhetően megsértette a versenytörvény versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A GVH a vizsgálat keretében adatszolgáltatásra kötelező végzést küldött ki mind a SZAKOE-nak, mind több, közúti gépjárművezetői képzést nyújtó szervezetnek, azonos kérdésekkel. Ezt követően a SZAKOE állásfoglalást tett közzé a honlapján, amelyben - a kérdésekre válaszolva - kifejtette az autósiskolák számára követendő álláspontját, így kísérletet tett a GVH által megkeresett autóiskolák válaszainak befolyásolására.

A SZAKOE állásfoglalásának közzétételét a GVH a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartásként értékelte, mivel annak célja nyilvánvalóan a GVH akadályozása volt a tények feltárásában, így az eljárásban lehetővé vált, hogy a SZAKOE érdekei érvényesüljenek.

A GVH hangsúlyozza, hogy ez súlyos eljárási jogsértésnek minősül. A GVH szigorúan fellép minden olyan magatartás ellen, amely a valós tényállás felderítésének meghiúsítására irányul, abban az esetben is, ha érdekképviseleti szervek tanúsítanak ilyen magatartást hivatkozva érdekvédelmi szerepükre.

A GVH a jogsértés súlya, valamint felróhatósága - a magatartás szándékos és tevőleges volta - ellenére a lehető legkisebb mértékű eljárási bírságot szabta ki a SZAKOE vagyoni helyzete és jövedelmi viszonyai miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.