Gyomorfájás miatt ment kórházba

38 év után szedték ki egy nőből a halott magzatát

Az orvosok szerint ez volt a leghosszabb idő, ami egy méhen kívüli, elhalt terhesség és a magzat eltávolítása között eltelt: az anyából 38 év után szedték ki a baba csontjait.

2014.08.21 18:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Az orvosok szerint egy indiai nő minden eddigi rekordot megdöntött a méhen kívüli terhességének utólagos operációját tekintve: 38 év után távolították el belőle az elhalt magzata csontvázát. A 62 éves Jyoti Kumar állítása szerint 1978-ban esett először teherbe, akkor még csak 24 éves volt. Amikor a vizsgálatok kimutatták, hogy a magzat a méhén kívül fejlődik és minimális esélye van a túlélésre, annyira megijedt a műtéttől, hogy inkább elmenekült a kórházból. A terhesség nem sokkal később valóban félbeszakadt, a nő pedig nem foglalkozott többet az orvosokkal, egészen mostanáig, míg fájni nem kezdett a gyomra.

A nagpuri orvosok döbbenten fedezték fel a fájdalmak okozóját, egy elhalt magzat csontjait. "Azt mondta, a fájdalom szinte állandósult az elmúlt két hónapban, és egy csomót találtunk a has jobb alsó felén. Attól tartottunk, hogy rák" - mondta Dr. Mohammad Yunus Shah, az NKP Salve Orvosi Kutatóintézet orvosa. MRI-re küldték a beteget, itt derült ki, hogy rosszindulatú daganata nincs, van viszont helyette egy csöpp és kezdetleges test maradványa.

A csontok eltávolítása után az orvosok elkezdtek a szakirodalomban kutakodni, de nem találtak ehhez fogható esetet, amikor ilyen sokáig tartott a méhen kívüli terhesség - még azzal együtt is, hogy valójában a magzat már nem élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.