A férj nevet adott a 23 hetes magzatnak

Magzatával együtt kapcsolták le a lélegeztetőgépről az agyhalott nőt

Bár csak 23 hetes volt és esélytelen az életre, az agyhalott nő férje mégis úgy döntött, elnevezi a meg sem született babát, hogy ne név nélkül kelljen eltemetni. Az eset körülményei nagy port kavartak Texasban.

2014.01.28 09:29ma.hu

Elnevezte és csak utána temettette el 23 hetes magzatát egy férfi, akinek felesége már hetek óta agyhalottként volt gépekre kötve - épp a hasában növekvő gyermek miatt. Az eset óriási indulatokat kavart Texasban, épp ezért a gyászoló férj azt mondta, hamvasztás után nem fog sem emlékművet állíttatni, sem búcsúszertartást rendezni, nehogy a tüntetők megjelenjenek. A kismamát a hétvégén kapcsolták le a lélegeztetőgépről, enélkül már hetekkel ezelőtt meghalt volna.

A dallasi pár épp a második gyermekét várta, amikor Erick Munoz egy novemberi napon eszméletlenül talált rá az otthonukban a feleségére. Az asszony soha többé nem tért magához a kómából, a tragédiát az orvosok szerint egy vérrög okozhatta, de biztosat csak a boncolás után mondhatnak. Az ügy akkor borzolta fel a kedélyeket, amikor Erick azt kérte az orvosoktól, majd bírósághoz is fordult, hogy kapcsolják le a gépeket, amelyek még életben tartják a nyilvánvalóan agyhalott feleségét. "Nem akarta, hogy életben tartsák ilyen körülmények között" - mondta a mentősként dolgozó férfi, akinek felesége ugyancsak mentőorvos volt.

Csakhogy a texasi törvények értelmében a magzat védelme felülírja a felnőtt ember akaratát, és mivel többször is életben tartottak már hasonló állapotban lévő várandós nőket, míg a baba eléri az élethez való alkalmasságot, az orvosok most is úgy döntöttek: megpróbálják megmenteni a kicsit.

Fotó: freedigitalphotos.net

A férj azonban attól tartott, hogy a felesége vegetatív állapota károsan fog hatni a magzatra, és végül neki lett igaza. A baba alsótesti deformitásban szenvedett, így még a nemét sem lehetett megállapítani, csak valószínűsítették, hogy lány lett volna. Épp ezért a férj a csöpp lényt Nicole-nak nevezte el neje, Marlise Nicole Munoz után. Az ügyvédek szerint a magzat koponyája tele volt folyadékkal és több mint valószínű, hogy szívbetegsége is lett volna, így semmiképp sem született volna meg élve - számolt be a News13 című amerikai hírportál.

Vélhetően ez volt a végső érv az orvosok számára is, akik így már nem tudtak semmilyen indokot felhozni, hogy miért tartsák tovább életben a nőt. A férjet mindennek ellenére heves támadások érték a döntése miatt, amiért még a kórházat is képes volt beperelni, mikor elutasították a gépek kikapcsolására tett kérését. Az eset kapcsán több republikánus politikus is szót emelt, kijelentették, hogy a bíró tévesen döntött úgy, hogy Marlise Munozt le lehet kapcsolni az életét fenntartó gépekről, és megfogadták, hogy amennyiben a következő választáson hatalomra kerülnek, mindent el fognak követni, hogy megváltozzanak a törvények és hasonló eset ne történhessen meg újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.