Nem egyformán állapítják meg a kórházak?

Végülis ki az agyhalott?

A főbb kórházak és neurológiai központok Amerikaszerte más és más protokollt használnak az agyhalál megállapítására, és gyakran eltérnek a Neurlógiai Akadémia standardjaitól, jelenti egy nemrég készült felmérés.

2008.01.28 16:25medipress.hu

Az eredményeket a Neurology szakfolyóirat január 22-i száma adta közre. A cikk a US News and World Report által meghatározott neurológiai és idegsebészeti központok adatai alapján készült.

"Meglepődtünk, hogy a kórházak között milyen jelentős eltéréseket találtunk az agyhalál beálltának megállapítása terén.” – mondta a Massachusetts Általános Kórház neurológiai részlegéről David Greer, a tanulmány vezetője. „A protokolokban sokkal több egyezést vártunk a Neurológiai Akadémia gyakorlati paramétereivel.”

Az 1960-as években az agyhalál fogalma az egész agy visszafordíthatatlan működőképtelenségére vonatkozott. 1981-ben egy elnöki rendelet erősítette meg, hogy az agyhalál megállapításához hagyományosabb standardok törvényi előírása is kell, mint pl. a szív-és légzésmegállás.

Greer és munkatársai a U.S. News 2006-os, legjobb kórházakat felsoroló listájából dolgoztak. Az 50 legjobb neurológiai és idegsebészeti program közül 38 intézmény agyhalál megállapítására készített irányelvét vizsgálta. Mind az ötven intézettel felvették a kapcsolatot. 41 visszajelzést kaptak, ebből három helyen egyáltalán nem rögzítették írásban az irányelveket.

A neurológusok jelentős eltéréseket találtak a kórházak között, többen ellentmondtak az Akadémia irányelveinek. Például abban, hogy milyen fokú végzettség szükséges az agyhalált megállapító orvos számára, vagy, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenni a speciális teszt előtt, ill. az agyhalál megállapításához szükséges vizsgálatok típusa és időzítése között.

A kutatók sürgetik az Akadémia irányelveinek átdolgozását, hogy minden kórház számára világossá váljanak az agyhalál megállapításának elvei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.