Hasi, deréktáji, végbélfájdalom

Tudnivalók a méhen kívüli terhességről

Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe ágyazódik be. Ez az összes terhesség 0.8-1 százalékában fordul elő. Hazánkban évente 1000-1500 ilyen eset van.

2009.04.30 13:07WEBbeteg

Tekintettel arra, hogy emiatt az anya, aki sokszor még a terhesség fennállásáról sem tud, életveszélyes állapotba kerülhet, kiemelt fontosságú ismerni ezt a kórképet. Élettani körülmények között a tüszőrepedést követően a petesejt a petevezetőben találkozik a hímivarsejttel és itt történik a megtermékenyülés. Ezt követően a méh ürege felé vándorol, ahol 5-7 nappal a megtermékenyítést követően a méhnyálkahártyába ágyazódik be, és itt fejlődik tovább. Kóros esetben a méh ürégbe való eljutás zavart szenved, és a megtapadás a méhen kívül történik.

Mi hajlamosíthat a méhen kívüli terhességre?


A döntő többségben (98%) a petevezetőbe ágyazódik be a terhesség. Előfordulhat azonban akár az is, hogy a hasüreget borító hashártyán vagy a máj felszínén tapad meg. A betegség hátterében akár szervi eltérések, például vékony petevezetők állhatnak. Korábbi kismedencei gyulladások vagy korábban a petevezetéken végzett műtétek miatt a méhkürt hegesedhet, összenövések alakulhatnak ki, melyek akadályozzák a megtermékenyített petesejt mozgását.

Petefészekciszták, valamint a petevezető méhbe való beszájazásánál kialakuló eltérések (miomák) is hajlamosítanak méhen kívüli terhesség előfordulására. Meg kell még említenünk a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket, melyeknek célja éppen a beágyazódás megakadályozása. Éppen ezért viselésül kismértékben hajlamosít méhen kívüli terhességre.

Hogyan ismerhető fel?

Méhen kívüli terhesség esetén is jelentkeznek ugyanazok a terhességi gyanú és valószínűségi jelek, mint amiket a méhen belüli terhesség kapcsán jól ismerünk. Emlőfeszülés, enyhe hányinger, hányás, gyakori vizelési inger, hangulatváltozás lép fel és kimarad a menstruáció. A terhességi teszt pozitív. Amennyiben a vérzés kimaradása után a terhességi teszt pozitív és barnás, úgynevezett kávéaljszerű vérzés jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulni, mert ez lehet az első jele a méhen kívüli terhességnek vagy a korai vetélésnek.

A méhen kívüli terhességre jellemző tünet még a hasi fájdalom, húzó jellegű deréktáji fájdalom, végbélfájdalom. Ha a petevezetőben beágyazódott magzat még korai stádiumban elhal, akkor nem károsítja a petevezetőt, nyom nélkül felszívódhat. Amennyiben tovább növekedik, akkor megrepesztheti a kürt falát, ami hasüregbe történő vérzést okozhat. Ha ez bekövetkezett, az alaptünetekhez a gyors vérvesztés tünetei társulnak (heves szívdobogás, csökkenő vérnyomás, sápadtság, eszméletvesztés) vérzés, hirtelen rosszullét, ájulásérzés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.