Nagyobb kockázattal jár a fiúgyermekek születése

A nehéz terhesség fiút szül

Gyakran hallani: "Ha problémás a terhesség, biztosan fiú lesz!" Egy újabb tanulmány szerint valóban lehet alapja a mondásnak - több ezer szülést vizsgálva szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a fiúgyermekek születése kissé magasabb kockázattal jár, mint a lányoké.

2009.04.17 10:10ideal.hu

A Tel-Aviv University által készített legújabb vizsgálat során 66 000szülést követtek nyomon, és megállapították, hogy a fiúgyermekek születésekor nagyobb az esélye, hogy problémák merülnek fel, például a koraszülés, illetve a császármetszés szükségessége. Más megfigyelések is hasonló eredménnyel zárultak.

Az egyik keretében a szakértők 90 000 szülést vizsgáltak 1988 és 1999 között. Eredményeik alapján kiderült, hogy a fiúk születésénél másfélszer nagyobb az esély, mint a lányok esetében, hogy a gyermek elakad a szülés toló- vagyis második fázisában. Szakértők azonban megnyugtatnak – a kimutatások nem a fiúgyermekek születését minősítik nagyon veszélyesnek, csupán azt jelentik, hogy a lányok születése alacsonyabb kockázattal jár.

Ennek egyik oka a fiúbabák nagyobb méretű feje lehet. Emellett még más tényezők is közrejátszhatnak, mint a fiúk esetében termelődő androgénhormon magasabb szintje. Az egyik tanulmány kutatói szerint: „Amikor korábban azt mondtuk, - ez biztos fiú lesz - , mintegy a problémásabb terhesség és szülés vicces magyarázataként, igazából szakmai szempontból nézve jóval közelebb voltunk az igazsághoz, mint azt valaha képzelni mertük volna.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.