Visszavonatnák a törvényt

Fidesz: megbukott a patikaliberalizációs törvény

A Fidesz szerint véglegesen megbukott a patikaliberalizációs törvény, amit vissza kellene vonnia a kormánynak - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2008.08.14 12:33MTI

A szóvivő szerint a törvény egyetlen kitűzött célt sem tudott teljesíteni és csak rosszat hozott az embereknek, hiszen egyáltalán nem lettek olcsóbbak a sokak által vásárolt gyógyszerek, ugyanakkor vidéken egyre-másra kerülnek nehéz helyzetbe és mennek csődbe a kis gyógyszertárak. 

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a patikaliberalizációs törvényt a kormány az ellenzék és a szakma elkeseredett tiltakozása ellenére "erőszakosan, dilettáns módon, a hatalmi önkény jellemzőit mutatva" erőszakolta át a parlamenten, hiába figyelmeztetett a szakma és az ellenzék már akkor is a törvény káros hatásaira. Mint mondta, most a kormány sikerpropagandája azzal érvel, hogy mennyi új patika jött létre, arról azonban nem beszélnek, hogy ezek - ha egyáltalán létrejöttek - akkor a nagy bevásárlóközpontokban alakultak, így a kistelepülési gyógyszertárak bezárni kényszerülnek, a falvakban élőknek pedig a nagyobb városokba kell utazniuk. 

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisebb gyógyszertárak kénytelek a készletezési költségeken spórolni, és inkább mindig megrendelik az éppen szükséges gyógyszereket, így a vidéken élőknek gyakran kétszer kell a patikába menni, hogy megkapják az orvos által felírt szereket. Hangsúlyozta: a kormány megengedhetetlen nemtörődömsége hosszú távon a gyógyszerellátást is veszélyezteti, hiszen ha sorra mennek tönkre kispatikák, akkor egész térségek maradhatnak ellátatlanul. Szijjártó Péter szerint egy felelős kormánynak ebben a helyzetben meg kellene hallgatnia a szakmai képviselőit, az emberek érdekeit az üzleti érdekek elé kellene helyeznie, és vissza kellene vonnia ezt a szabályozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.