Másfél éve folyamatosan leépítik az intézetet

Fidesz: az olimpia alatt ütik ki a sportkórházat?

A Fidesz aggódik az Országos Sportegészségügyi Intézet jövőéért, mert nem lehet tudni, hogy mi a terve a kormánynak a Sportkórházzal az olimpia után - mondta Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

2008.08.11 12:00MTI

A politikus szerint másfél éve folyamatosan leépítik, bizonytalanságban tartják az intézetet, és senki nem tudja, hogy mi lesz a sorsa a Sportkórháznak az olimpia után, mert nem készült erre vonatkozó kormányelőterjesztés. "Nagy a valószínűsége, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet is a kormány elhibázott egészségügyi reformcsomagjának áldozata lesz" - fogalmazott Bánki Erik. Mint mondta, a Fidesz aggódik, hogy a kórház teljesen megszűnik, mert a kormánynak "ingatlanspekulációk révén" más fejlesztési elképzelései vannak. A sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke ezért augusztus végén összehívja testület ülését, amelyen meghallgatnák az Egészségügyi Minisztérium és a Sportkórház vezetőit is.
 
A fideszes politikus szerint az intézet helyzetére a megoldás az lenne, ha a továbbiakban Nemzeti Sportegészségügyi Központként működtetnék tovább, 2009-ben 2 milliárd forint fölé emelnék a támogatását, és befejeznék a 2003-ban elkezdett fejlesztést is, amihez 3,5-4 milliárd forint kellene. Bánki Erik szerint ez is része lehetne annak az olimpiai törvényjavaslatnak, amelyet október végén akar a Fidesz benyújtani a parlamentnek, és amelyben a következő olimpiára való felkészülés anyagi és szakmai feltételeit rögzítenék.
 
A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2003-ban az intézet 1,7 milliárd forintból gazdálkodott, az idén már csak 1,3 milliárd forintos támogatást kap. Emiatt 2007 tavasza óta 30 százalékkal alacsonyabb a kórházi dolgozók létszáma, és 40 százalékkal csökkent a legfontosabb terület, a sebészet teljesítményvolumenkorlátja - tette hozzá. 

Összehasonlításként elmondta, hogy például a székesfehérvári járóbetegszakellátás 2,6 milliárddal gazdálkodik, egy megyei kórház pedig a Sportkórház mostani költségvetésének tízszereséből. A kórház alulfinanszírozottsága nem véletlen, szándékosan teszik tönkre a intézetet - jegyezte meg.

Bánki Erik szerint a Sportkórházban vissza kellene állítani a megszüntetett belgyógyászatot is, ami elengedhetetlen a sportorvosi képzéshez. Emellett szerinte több sportorvosi rendelőre van szükség, mert miután 166-ról 100-ra csökkentették a rendelők számát, a hálózat képtelen ellátni a megnövekedett feladatokat, így vagy nem tudják a sportolókat indítani a versenyeken, vagy az orvos úgy üti be a pecsétet, hogy nincs lehetősége elvégezni a vizsgálatokat. 

A politikus szerint a mostanra kialakult helyzetért Gyurcsány Ferenc a hibás, mert kormányfőként még arra is képtelen, hogy legalább megtartsa egy-egy terület korábban elért eredményeit; a sportban is pusztítás és rombolás jellemzi tevékenységét. Bánki Erik hangsúlyozta: a sport "zuhanórepülésben" van Gyurcsány Ferenc színrelépése óta, hiszen míg 2002-ben 28 milliárd forint volt a sport költségvetési támogatása, az idén ennek már csak a fele, 14 milliárd forint, közben pedig megszűnt sportminisztérium, majd a sporthivatal is, és jelenleg szakállamtitkár képviseli a sport érdekeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.