Gyurcsány Ferencet csak a "spájzolás" érdekli?

Fidesz: pazarló költekezés a minisztériumokban

A Fidesz az Állami Számvevőszék jelentése alapján úgy véli, hogy a kormány továbbra is pazarlóan és manipulatív módon költi el az adófizetők pénzét - mondta Mádi László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

2008.08.12 16:48MTI

A kormányszóvivő szerint ha a Fidesz elkötelezett amellett, hogy átláthatóbbá tegyék az állami pénzek elköltésének szabályait, akkor támogassa a kormány javaslatait. Mádi László szerint lesújtó képet mutat a minisztériumokról az Állami Számvevőszék (ÁSZ) költségvetési gazdálkodásról szóló legutóbbi jelentése. Mint mondta, az ÁSZ megállapításai között az szerepel, hogy a minisztériumi munkában gyakran változnak a prioritások, hiányoznak a döntésekhez szükséges információk, hiányosak az ellenőrzések, nem definiálják az állami feladatokat, és nem hangolják össze a hazai és uniós források tervezését a felhasználással. 

Emellett az állami támogatások odaítélésének nem volt egységes szempontrendszere, és a folyósításokat sem ellenőrizték megfelelően - tette hozzá. A fideszes politikus arról is beszélt, hogy a jelentés szerint például a Gazdasági Minisztérium nem, vagy csak késedelmesen szolgáltatott adatokat, így a számvevőszék csak részben tudta betölteni ellenőrző feladatát. Mádi László az ÁSZ jelentése alapján úgy összegzett: a költségvetési gazdálkodás fegyelmezettsége és hatékonysága semmit sem javult, továbbra is pazarló és manipulatív a kormány pénzelköltési technikája. 

Mint mondta, olyan rossz a helyzet, hogy Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke egy interjúban az "itt a piros, hol a piros"-hoz hasonlította az állami költekezést, és arról is beszélt, hogy sokszor a számvevőszék vizsgálatai sem tudnak eligazodni a pazarló költségvetési gyakorlaton. Mádi László a miniszterelnök őszödi beszédére utalva kijelentette: Gyurcsány Ferenc hazugsága és manipulációja nem állt meg 2006 nyarán, továbbra is milliárdok mennek el "elvtársak, haverok" szakértői juttatásaira, valamint önfényezésre és propagandára.
 
Mint fogalmazott, a kisebbségi kormány alkalmatlan a felelős irányításra, Gyurcsány Ferencet csak a "spájzolás" érdekli, és nem törődik az emberek valós problémáival. Daróczi Dávid kormányszóvivő keddi internetes sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Mádi László bort iszik és vizet prédikál. Mint mondta, ha a Fidesz valóban elkötelezett amellett, hogy átláthatóbbá tegyék az állami pénzek elköltésének szabályait, akkor nem kell mást tennie, mint egyszerűen támogatnia a kormány javaslatait. 

Rámutatott: Gyurcsány Ferenc több pontból álló csomagot készített el, amelynek része volt az állami pénzek elköltésének szabálya is. Ha a Fidesz valóban fontosnak tartja, hogy a közpénzeket átláthatóan költsék el, akkor támogassa a miniszterelnök javaslatait - tette hozzá a kormányszóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.