A bírósági ítélet nem befolyásolja a Bálna megnyit

Októberben nyit a CET, de ezért ujjakat fognak leharapni

A Pécsi Itélőtábla közbenső ítélete nem befolyásolja a Duna-parti Közraktárak helyén épült Bálna (korábban CET) megnyitását, annak várható időpontja továbbra is október vége.

2013.09.26 16:00MTI

Ezt Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes jelentette be csütörtökön. A fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a 2008-ban, a Bálna beruházásával kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló adósságot - a Népszabadság beszámolója szerint ez szerepel a Pécsi Ítélőtábla szerdai határozatában.

Bagdy Gábor megerősítette, hogy a Pécsi Ítélőtábla az első fokú közbenső ítélete megváltoztatta, és kimondta, hogy az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló pénzügyi adósságot. A közbenső ítélet után a per a fizetendő összeg megállapításáról folytatódik. A főváros a Kúriához fog fordulni felülvizsgálatért, de mindez nem befolyásolja a nyitást, amelynek időpontja továbbra is október vége - tette hozzá.

Bagdy Gábor azt mondta, ha a bíróság kimondja, hogy a fővárosnak fizetnie kell, akkor felmerül a kérdés, hogy ki felel a kialakult helyzetért. Azt a főpolgármester-helyettes nem tudta megmondani, hogy honnan lesz fedezet az összegre. Ha fizetni kell, akkor "valamelyik ujjunkat el kell kezdeni harapdálni" - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a főváros, az MKB és a beruházó Porto Investment 2008-ban háromoldalú megállapodást kötött, hogy a beruházó hitelt tudjon felvenni az MKB-tól.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Az épület jelenleg még üresen áll. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést.

A Bálna a tervek szerint kulturális programok helyszíne lesz, emellett biopiac, valamint több étterem és kávézó is helyet kap benne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.