A Lumút elhagyták

A múzeumfoglalók jelképesen lezárták az Emmi bejáratát

Jelképesen lezárták az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületének bejáratát kedden az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport tagjai, miután végleg elhagyták a Ludwig Múzeum- Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) 12 napja elfoglalt lépcsőjét. A múzeumfoglalók átláthatóbb kultúrpolitikát követelnek.

2013.05.21 12:03MTI

Az egyetemi hallgatókból, képzőművészekből, kurátorokbólálló tömörülés még május 9-én vette birtokba a Lumú előterét, a többi között a múzeum igazgatói pályázata anyagainak nyilvánosságra hozatalát követelve. 

A Balázs Anna, a csoport egyik szóvivője által felolvasott keddi petíciójuk szerint a kultúráért felelős tárca továbbra is átláthatatlanul és szakmai egyeztetés nélkül működik, miközben a médiában ennek ellenkezőjét állítja. 

Felidézték, május 9-én egyeztetésre hívták Balog Zoltán minisztert, amire a tárca egyoldalú tájékoztatási ajánlattal válaszolt, ezt azonban a csoport elfogadhatatlannak tartotta, így továbbra is elfoglalva tartotta a Lumú előterét, kulturális és civil fórummá nyilvánítva azt. 

A demonstrálók hangsúlyozták, a múzeumfoglalás befejeztével sem adják fel követeléseiket: a kulturális irányítás átláthatóságát, az intézményi és szakmai autonómiát, a forráskivonások leállítását, az elvont források kompenzálását, valamint a közérdek és a közhaszon figyelembevételét a támogatások elosztásánál. 

Elvárják továbbá a szakmai alapú kulturális döntéseket, a párbeszédet a kultúra és kultúrpolitika szereplői között - közölték. A flashmob végén a résztvevők bejelentették: átvonulnak a Belügyminisztérium épülete elé, hogy szolidaritásból csatlakozzanak a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása ellen ott zajló demonstrációhoz. 

A minisztérium korábban többször is hangsúlyozta, hogy mindenben a törvény szerint járt el a Lumú igazgatói pályázatával kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Lumú igazgatójának öt évre szóló megbízatása 2013. február 28-án lejárt, emiatt a tárca a jogszabályi előírásoknak megfelelően az intézmény igazgatói posztjára pályázatot írt ki, és a Lumú következő igazgatóját törvényes és demokratikus úton fogják kinevezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.