Andy Warhol alkotásait nézhetjük meg!

Folytatódik a hiánypótlás a LuMú-ban: Jön a Láthatatlan Filmek Klubja!

Folytatódik a hiánypótlás a LuMú-ban: a Láthatatlan Filmek Klubja tavaszi szemeszterében a "törmelékesség" művésze, azaz Andy Warhol alkotásait nézhetjük meg. Az április 3-i szeánsz alkalmával pedig egyúttal a nemrég elhunyt Antal István Juszufról is megemlékeznek.

2009.04.06 16:40ma.hu

Songs For Drella címmel Andy Warhol által készített és róla szóló filmeket vetítenek február 20-tól kéthetente péntekenként a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú), a Láthatatlan Filmek Klubjában. Andy Warhol a popkultúra legismertebb, legkörülrajongottabb alakja, a pop-art koronázatlan királya volt, művészete jelentősen befolyásolta a XX. század látásmódját, értékszemléletét.
 
Grafikák, festmények és szitanyomatok készítésével kezdte, 1963-ban alapította meg Manhattanben stúdióját, a Factoryt. Ebben az időben kezdett komolyan foglalkozni a filmezéssel is. 

Filmjei a New York-i underground klasszikusai lettek, ő maga a műfaj kulcsfigurájává vált. Egyik filmjében az Empire State Buildinget nézette hosszan, ugyanazon kameraállásból, egy másikban nyolc órán át filmezett egy meztelen alvó embert, különböző beállításokban. 

Evés című filmjének főszereplője egy teljes óráig evett egyetlen gombát. Az Empire olyannyira nézhetetlennek bizonyult, hogy állítólag még maga Warhol sem volt képes végignézni, elvi jelentősége azonban szakértők szerint a strukturális filmművészet szempontjából vitathatatlan.

Rendezője elindítója volt annak a filmes irányzatnak, amely érzelmek nélkül csak a felszínt mutatja meg. 1968 júniusában Valerie Solanas, egyik filmjének szereplője háromszor mellbe lőtte Warholt. A súlyosan sebesült művész soha nem épült fel teljesen a balesetből. Kezelése idején asszisztense, Paul Morrissey vette át a rendezői feladatokat, s ez így maradt Warhol lábadozása után is. 

A Morrissey által rendezett filmek már a hagyományos filmtechnikára épültek, és jobban megfeleltek a közönségigényeknek. A Láthatatlan Filmek Klubjának keretében induló vetítéssorozat címe Warhol becenevére, a Drellára utal: a kifejezés a Cinderellából (Hamupipőke) és a Drakulából állt össze. 

Halála után a Factory által felfuttatott Velvet Underground együttes két tagja, Lou Reed és John Cale 1990-ben újra összeállt egy Warholnak emléket állító lemezre, amelynek a Songs For Drella címet adták.

A Lumúban elsőként a Vinyl és a The Velvet Underground and Nico című Warhol-filmeket láthatja a közönség február 20-án, pénteken. Két héttel később szintén két filmet, a Csókot és a Selyemfiúmat vetítik. Március 20-án a Paul Morissey rendezte, Andy Warhol által operatőrként jegyzett Chelsea-lányok lesz a filmklub műsorán, április 3-án pedig a hasonló felállásban készült, Én, a férfi, amelyben feltűnik Valerie Solanas. 

Április 17-én láthatják a vállalkozó kedvű érdeklődők A meztelen étterem mellett az Empire-t, május 8-án pedig Paul Morrissey rendezését, a Magányos kovbojokat. 

Május 22-én A 13 legszebb... dal Andy Warhol próbafelvételeihez című alkotás mellett számos rövidfilm, Jonas Mekas Andy Warhol díjátadása és Antropológiai vázlatok című munkái, Willard Maas Andy Warhol ezüst lebegései című alkotása, Marie Menken Andy Warhol című filmje, valamint Ronald Nameth rendezőtől az Andy Warhol szükségszerűen felrobbanó műanyaga látható.

Június 5-én a Szopás című Warhol-film mellett a pop-art királyának producerségével készült Rossz, Jed Johnson rendezése látható. Június 19-én Warhol Mario Bananája és Mary Harron Én lőttem le Andy Warholt című filmje zárja a vetítéssorozatot. A Láthatatlan Filmek Klubjában, amelynek 2006 óta a Lumú ad helyet, Magyarországon kevéssé ismert vagy elfeledett remekművek, mai és régebbi underground klasszikusok, avantgárd, absztrakt filmek, bizarr "B-movie"-k, a filmnyelvet megújítani akaró "metafilmek", kultikus filmszörnyetegek láthatók. 

A Factory alkotóinak tevékenysége nem csupán a filmidőt szabadította fel és tágította azt a lehető legszélesebbre a képi térkitöltés és térrendezés számára, hanem ismételten végiggondolandóvá tette a filmet mint médiumot, miközben új alapokra is helyezte azt. 

Az LFK április 3-i előadása alkalmával a meghirdetett program előtt a 2009. március 17-én elhunyt Antal István Juszuf filmművészre, esztétára, íróra és tanárra, dramaturgra, szabadgondolkodóra, a magyar underground jelentős alakjára emlékeznek egy 1987-ben készült videofelvétellel. 

A vetítésekre egyébként melyek megtekintését felnőtt nézőknek ajánlják péntekenként 18 órakor kerül sor. A filmeket DVD-ről vetítik, a belépő alkalmanként 600 forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.