Lumú

Nem ér véget a múzeumfoglalás

Egyetemi hallgatók, képzőművészek, kurátorok foglalták el a Lumú előterét. Eredeti terveik szerint péntek 13 óráig tartott volna a demonstráció.

2013.05.10 14:21MTI

Végül a helyszínen bejelentették, demonstrációjukat határozatlan ideig folytatják.Indoklásuk szerint a kultúráért felelős államtitkárság megszűnt kompetens fenntartóként és forráskezelőként működni, a múzeum élére hónapok óta nem volt képes megfelelő új vezetést kinevezni, a független előadóművészeti csoportok tavalyi működési pályázatának zárolt összegét máig sem fizette ki.

Mint hangsúlyozták, "a Ludwig és a függetlenek példája rendszertünet. A magyar államigazgatás működése nélkülözi az átláthatóságot". Emlékeztetett: péntek 11 óráig várták egyeztetésre Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, aki azonban nem reagált megkeresésükre. Az összefogás ezért továbbra is várja a kultúráért felelős tárca vezetőjének megjelenését és érdemi reagálását felvetéseikre. 

"A kultúráért felelős államtitkárság pénteken levelet írt az Összefogás a Kortárs Művészterét képviselőinek, amelyben szakmai egyeztetésre invitálja a szervezet vezetőit. 

Annak érdekében, hogy tisztázza a félreértéseket, és bebizonyítsa, hogy a pályázat az előírt jogszabályoknak megfelelően, demokratikus úton zajlik" - hangsúlyozta pénteki közleményében az Emmi kultúráért felelős államtitkársága, amely arra kéri a demonstrálókat, hogy ne akadályozzák egy közintézmény munkáját "a társadalmi párbeszéd egy számukra sajátságosan értelmezett formájában".
 
Az Emmi mint fenntartó ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Lumú igazgatójának öt évre szóló megbízatása 2013. február 28-án lejárt, emiatt és a jogszabályi előírásoknak megfelelően az intézmény igazgatói posztjára pályázatot írt ki a tárca. Leszögezték: a sajtóban megjelent, az Összefogás a Kortárs Művészetért tagjai által hirdetett ezzel ellentétes információk tévesek.

Mint írták, a Lumú következő igazgatóját demokratikus úton fogja kinevezni az emberi erőforrások minisztere. "Minden sajtóban megjelenő hír, vagy demonstráción felhangzó megszólalás, ami ezekkel a tényekkel szembemegy, egyértelműen téves és politikai érdekektől motivált". 

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport követeli a kulturális irányítás átláthatóságát, az intézményi és szakmai autonómiát, a forráskivonások leállítását, az elvont források kompenzálását, valamint "a közérdek és a közhaszon" figyelembevételét a támogatások elosztásánál. 

Elvárják továbbá a szakmai alapú kulturális döntéseket, a párbeszédet a kultúra és kultúrpolitika szereplői között, a titkosítás feloldását a Lumú igazgatói pályázatával kapcsolatban, illetve új, transzparens pályáztatást, amely elősegíti a társadalmi és szakmai kontrollt. A csoport közlése szerint a következő napokban több kulturális és művészeti szervezet is a Lumú előterében tart ülést, illetve szervez oda programokat. 

A Ludwig Múzeum igazgatói pályázata március 1-jén jelent meg, miután előző nap lejárt Bencsik Barnabás ötéves mandátuma. A múzeumot az új vezető kinevezéséig - a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint - a gazdasági igazgató irányítja. Korábbi sajtóbeszámolók szerint a szakmai bizottság nem Bencsik Barnabást, hanem Fabényi Júliát javasolta a Lumú élére. Bizonyos művészeti körökben tiltakozást váltott ki, hogy Bencsik Barnabás valószínűleg nem folytathatja tevékenységét. 

Az Emmi kommünikéje kiemeli: a sajtóban napvilágot látott, a pályázattal kapcsolatos számos tévedés egyike, hogy meghosszabbították a döntés határidejét. "Ez nem igaz. A pályázatok bizottsági véleményezésének határideje 2013. május 12., az emberi erőforrások miniszterének 2013. június 12-ig kell meghoznia a döntését". 

A budapesti Ludwig Múzeumot - az elsőt az egykori vasfüggönyön túl - 1989-ben alapították, miután 1987-ben Irene és Peter Ludwig német műgyűjtő házaspár létrehozta magyarországi alapítványát. A budapesti intézménynek 70 nagy értékű nemzetközi műalkotást adományoztak és 95 művet helyeztek el letétbe, amellyel megalapozták a múzeum nemzetközi gyűjteményét és egyben létrehozták Magyarország első kortárs művészeti múzeumát.

Az új múzeum első állandó kiállítása 1991-ben nyílt meg a Budavári Palota A Épületében, a Magyar Nemzeti Galéria rendezésében. A múzeum 1996-ban Kortárs Művészeti Múzeummá alakult és jelentős magyar anyaggal gyarapodott. 

A gyűjtemény 2005-ben a Művészetek Palotájába költözött. A múzeumi negyed beruházás érinti a Ludwig Múzeumot is: a tervek szerint a Városligetbe, a közgyűjteményi épületegyüttesbe költözik majd át az intézmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.