A prérifarkas című film vetítésével indul a klub!

Kultikus filmszörnyetegek a Lumúban

A prérifarkas című film vetítésével indul a Láthatatlan filmek klubja pénteken a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban; a sorozatban Magyarországon kevéssé ismert vagy elfeledett remekművek, mai és régebbi underground klasszikusok, avantgárd, absztrakt filmek, bizarr "B-movie"-k, a filmnyelvet megújítani akaró "metafilmek" láthatók minden második péntek este.

2008.09.24 18:20ma.hu
Candide világa

A következő vetítésen a Candide világa című filmet láthatja október 10-én a közönség; Gualtiero Jacopetti és Franco Prosperi rendezők téren és időn kívüli allegorikus, univerzális, szexuál-pszichedelikus, abszurd világot teremtettek filmjükben, amelyet Voltaire Candide című regénye alapján alkottak. 

Glauber Rocha mozgóképe, a Föld kora október 24-én este látható; az évtizedekig eltűntnek hitt filmcsoda nem csupán a harmadik világ számára fogalmaz meg forradalmi reményeket, hanem transzcendens látomássá nő az emberi civilizációról. A felújított filmet, amelynek 16 tekercsét eredetileg mindig másképp, véletlen sorrendben lejátszva kívánta a rendező bemutatni, először 2007-ben Cannes-ban láthatta a közönség.
 
November 7-én egy Fülöp-szigeteki film szórakoztatja a közönséget tagalog nyelven, angol felirattal. A Kukkolás az 1970-es évek elején indult, a Lino Brocka, Ishmael Bernal, Peque Gallaga és Elwood Perez nevével fémjelzett filippínó új hullám kiemelkedő alkotása. 

A film két fiatal lány saját személyes és szexuális szabadságáért vívott harcát mutatja be Andrzej Zulawski mozgóképét, A fehér bolygót november 21-én vetítik a Lumúban; a rendező 1976-ban kezdte el a film forgatását, a cenzúra azonban a már nagyrészt elkészült film munkálatait leállíttatta és több rész negatívját és másolatait is megsemmisítette. 

A filmet tíz évvel később fejezték be; az alkotás igazi kuriózum, a klasszikus, filozofikus-egzisztencialista lengyel sci-fi író Jerzy Zulawski Hold-trilógiája alapján készült.

December 5-én egy japán alkotást, valamint az orosz Andrej Iszkanov több művét is láthatja a közönség. Az elektromos pálcaember kalandjai japán nyelven, angol felirattal szögezi székhez a mozirajongókat, akik Iszkanov egy filmetűdje és egy zenei videója mellett Szögek című alkotását orosz nyelven, angol felirattal élvezhetik. 

A megtörtént eset alapján forgatott film, amely Iszkanov HalluCinoGeNnN-ciklusának indító darabja, az orosz távol-keleti Habarovszk szürke, barátságtalan lakótelepein készült, itt él az orosz kormány lélektani kínzásainak alávetett gyilkos, Alekszander Sevcsenko, aki a mind zavaróbb belső hangok, a realitás elől való menekülés miatt szögeket ver a koponyájába. Andrej Iszkanov alkotásai várják az érdeklődőket december 19-én is; a Forgive Me című zenei videó mellett A szenvedés víziói, Iszkanov HalluCinoGeNnN-ciklusának második filmje látható, amelynek jelentős része a habarovszki Delirium Night Clubban zajlik, álom és ébrenlét határán lebegve. 

A sorozat utolsó darabja, a sokkoló Egy kés filozófiája című Iszkanov-mozgókép lesz január 9-én. A négy és fél órás film egy monumentális haláltánc-fantázia, a világtörténelem egyik legnagyobb, mindmáig kellőképpen nem tisztázott japán háborús bűntettéről, a 731-es alakulat által folytatott emberkísérletekről szól, amelyek 1932-1945 között zajlottak a megszállt mandzsúriai Harbinban, s amelyek a legóvatosabb becslések szerint is legalább 3000 kínai, orosz és más nemzetiségű ártatlan ember életét követelték. 

A filmek a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaznak, ezért az előadásokat mindenki csak a saját felelősségére látogathatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.