Lehetőség önhatalmú fellépésre

Ombudsman: a hajléktalanságot szociális eszközökkel kell kezelni

Az éjjeli menedékhelyek átlagos kihasználtsága Budapesten és Magyarország több régiójában is meghaladja a száz százalékot, az egészségügyi és mentális állapotuk miatt kritikus helyzetű hajléktalanok ellátása pedig továbbra sincs megoldva.

2013.04.12 10:45MTI

Szabó Máté ombudsman szerint a közvetlen életveszély gyors és hatékony elhárítása csak az első lépés, a hajléktalanság kezelése szociális eszközökkel lehetséges - olvasható az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának pénteki közleményében.

Az ombudsman 2013 első hónapjaiban is felmérte a fővárosi állapotokat, és vizsgálatát kiterjesztette néhány vidéki városra is. Ennek során megállapította, hogy az éjjeli menedékhelyek átlagos kihasználtsága Budapesten és Magyarország több régiójában is meghaladja a száz százalékot, az egészségügyi és mentális állapotuk miatt kritikus helyzetű hajléktalanok ellátása pedig továbbra sincs megoldva.

Utóbbival kapcsolatban Szabó Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes lakosságot is érinti Budapest egyetlen hajléktalanokat is fertőtlenítő fürdetőjének bezárása. Ez - mint kiemelte - "a társadalom egészét fenyegető közegészségügyi veszélyhelyzet kialakulását eredményezheti: a kezeletlen betegek növelhetik a fertőzések terjedésének a valószínűségét". Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a jogszabály szerint nem is egyértelmű, kinek a feladata az ilyen intézmények működtetése.

Az alapjogi biztos azt is megállapította, hogy az önkormányzati törvény január elsejétől hatályos módosítása miatt a helyi önkormányzatoknak továbbra is lehetőségük van - a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése címén - előírni, hogy melyek a közterületen nemkívánatos magatartások. Ez a szabályozás lehetőséget adott a különösen sérülékeny, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek elleni önhatalmú fellépésre - tette hozzá.

A hajléktalan emberek krízisellátását - az intézményi, otthonszerű környezetben, az utcán - vizsgálva a biztos azt is kiemelte, hogy Győrben egy intézmény irányítja a hajléktalan-ellátás minden feladatát. Ez az ombudsman szerint "gyors és hatékonyabb működést tesz lehetővé és elősegíti az egyénre szabott gondozás és szociális ellátás eredményességét".

Szabó Máté továbbra is lényegesnek tartja, hogy a hajléktalanság problémáinak kezelése, újratermelődésének megállítása érdekében a szociális ellátórendszernek további, személyre szabott megoldási alternatívákat kellene nyújtania. "A hajléktalanság alapjogilag aggályos tüneti kezelései, az eltakarítás, a megbélyegzés, a bírsággal és elzárással fenyegetés helyett emberhez méltó, a lecsúszást megállító, kiutat biztosító komplex eszközökön és megoldásokon kell dolgozni" - hangsúlyozta az ombudsman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.