Kérjen normakontrollt!

Alkotmánymódosítás - Bajnai az ombudsmanhoz fordul

Bajnai Gordon azt kéri Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától, hogy kezdeményezze a negyedik alaptörvény-módosítás alkotmányellenességének megállapítását az Alkotmánybíróságnál (Ab).

2013.03.14 15:30MTI

A volt kormányfő, az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője az ombudsmannak címzett levelében azzal érvel, hogy a módosítás az Ab elmúlt egy évben hozott szinte összes megsemmisítő határozatát felülbírálja, vagyis az alaptörvényben rögzíti a korábban alkotmányellenesnek minősített szabályokat - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön. 

Véleményük szerint a parlamentben hétfőn elfogadott módosítások egy része a Magyarország által vállalt nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel is ellentétes. 

A pártszövetség nevében Bajnai Gordon megfontolásra javasolja, hogy az alapvető jogok biztosa a támadott rendelkezések hatálybalépésének felfüggesztését is kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál. Korábban Mesterházy Attila MSZP-elnök is közölte: felkérik Szabó Mátét, hogy ha hatályba lép az alaptörvény-módosítás, kérjen arról normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. 

Az ombudsman pedig még a parlamenti szavazás előtt, február végén kérte az államfőt, fontolja meg, hogy aláírja-e az alkotmánymódosítást, ugyanis szerinte az az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát veszélyezteti. 

Szabó Máté Áder János köztársasági elnöknek írt levelében azzal érvelt: ha az előterjesztés tartalma bekerül az alaptörvénybe, akkor annak szövegéből egymással ellentétes következtetések is levonhatók lesznek. Áder János szerda este bejelentette, hogy - mivel ez egyértelmű alkotmányos kötelezettsége - aláírja a negyedik alkotmánymódosítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.