Hosszasan tartózkodnak közterületen

Hajléktalanellátás: súlyos jogbizonytalanságra figyelmeztet az ombudsman

Súlyos jogbizonytalanságra figyelmeztet Szabó Máté a hajléktalanellátás területén.

2013.02.28 11:16MTI

A budapesti ellátórendszer krízisidőszaki működéséről szóló gyorsjelentése szerint a megfelelő szabályozás hiányából következik, hogy hajléktalan emberek hosszasan tartózkodnak közterületen - közölte az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel.
 
Az alapvető jogok biztosa azt javasolja, hogy az ellátásra kötelezett valamennyi önkormányzat a téli krízisidőszak előtt készítsen ellátási tervet. Az emberi erőforrások miniszterénél pedig azt kezdeményezte, hogy gondoskodjon az ellátás jogbizonytalanságainak megszüntetéséről - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

Tapasztalataik és az érintett intézményektől kapott adatok, szakvélemények nyomán a gyorsjelentés megállapítja, hogy "a sajtóban megjelent egyes állításokkal ellentétben nem azért növekedett meg az utcán élő hajléktalanok száma, mert az Alkotmánybíróság tavaly novemberben megsemmisítette a közterületen élés szankcionálását lehetővé tevő, alaptörvény-ellenes jogszabályt". 

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy megfelelő szabályozás hiányában az ellátórendszer intézményei és a hajléktalanok is eltérően értelmezik a nappali melegedők igénybevételének lehetőségét. Ennek következtében a hajléktalanok nap közben hosszasabban tartózkodnak a közterületeken abban a hitben, hogy naponta csak egy – vagy nappali, vagy éjszakai - szolgáltatást vehetnek igénybe - írták. 

"A sajtóhírekkel ellentétben az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az utcán élés tényét önmagában nem lehet szankcionálni, a hatóságoknak más jogszabályok alapján, például a közrend, a közbiztonság, a közegészségügy biztosítása érdekében van módjuk fellépni a problémás magatartást tanúsítókkal szemben" - olvasható a közleményben. 

A gyorsjelentés kitér arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelentős forrásokkal segíti a hajléktalan emberek krízisellátását, viszont az ombudsman szerint a pályázati forrásokat tervezhetőbbé, a téli hónapokban inkább elérhetővé kellene tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.