Kifizetődött a becsületessége

Visszaadta a jegygyűrűt: új élet vár a hajléktalanra

Tévedésből az aprópénzzel együtt a jegygyűrűjét is egy koldus poharába dobta egy nő, majd amikor visszakapta a fontos ékszert, a hálás pár internetes gyűjtést szervezett a kéregetőnek.

2013.02.26 15:29ma.hu

Több mint 30 millió forintnak megfelelő dollárt gyűjtött össze 10 nap alatt az interneten indított jótékonysági akcióban egy hálás férj egy hajléktalan férfinak, aki így új életet kezdhet - és az adakozásnak még nincs vége, összesen 90 napig lehet adományokat küldeni, amiből még 79 nap hátravan. A felhívásnak az volt az előzménye, hogy az utcán kéregetésből élő férfi nagyfokú becsületességről tett tanúbizonyságot, amikor bögréjében egy jegygyűrűt talált.

Billy Ray Harris - így hívják a koldust - épp Kansas Cityben ült az utcán egy péntek délután, amikor a bögrébe egy nő egy marék aprópénzt szórt. Csak egy órával később tűnt fel a hajléktalannak, hogy a pénzek között egy gyűrű is hever, de addigra már hiába is próbálta volna kideríteni, a sok mellette elhaladó ember közül ki ejtette oda az ékszert és főleg miért. Csak azt tudta, hogy ha igazi a gyűrűbe foglalt hatalmas kő, akkor igen drága portéka lehet. Bár nem tudta, véletlenül ejtette-e valaki a bögréjébe vagy szándékosan dobták el, úgy döntött, nem rohan vele a zálogházba, inkább eltette biztonságos helyre a gyűrűt.

Mint kiderült, nagyon jól is tette, mert másnap a jogos tulajdonos, Sarah Darling rémülten állapította meg, hogy a gyűrűjét sehol sem találja. Aztán felidézte az előző napot és rögtön eszébe jutott, hogy napközben levette az ujjáról a férjétől kapott hűségzálogot, mert egy apró kiütés jelent meg az ujján. Az ékszert a pénztárcájába tette, ahonnan a hajléktalan mellett megállva az apróval együtt felmarkolta és észrevétlenül dobta ki. Noha sok reményt nem fűzött ahhoz, hogy visszakerül hozzá a gyűrű, aminek a valós anyagi értékénél sokkal fontosabb volt a szimbolikus értéke, mégis Harris keresésére indult.

A gyűjtés február 26-i állása


Szombaton a férfi nem volt a szokott helyén, ezért Darling vasárnap is elsétált a helyre. Amikor meglátta Harrist, azt mondta neki: "Nem tudom, emlékszik-e rám, de azt hiszem, adtam valamit, ami nagyon fontos a számomra." "Egy gyűrű volt, ugye? Megőriztem önnek!" - felelte a nő legnagyobb meglepetésére a koldus és már vette is elő a kincset érő apró ékszert.

A becsület elismeréseképp a nő férje, Bill Krejci azonnal nyitott egy oldalt az adománygyűjtésekre szakosodott egyik internetes oldalon, ahol összesen 90 napon keresztül lehet kisebb-nagyobb összegeket utalni a célszemélyeknek. Bár egyelőre csak 11 nap telt el, máris 150 ezer dollárnál tartanak a felajánlások, ami azt jelenti, hogy ha most leállítanák a gyűjtést, már az elegendő lenne, hogy a férfi új életet kezdjen.

Az összeg 10-20 dolláros felajánlásokból jött össze, többen reményüket fejezték ki, hogy Harris példát mutatott a becsületességével és bevallották, hogy sokaknak visszaadta a hitét. "Sajnálom, hogy egy híd alatt kell élnie" - írta a felajánlása mellé egy adakozó. A helyi tévé által is megszólaltatott Billy Ray Harris elmondta, hogy a tisztességet nagyapjától tanulta, aki annak idején pap volt és fél éves korától kezdve vallásos szellemben nevelte őt.

"Úgy érzem, különösen szerencsés vagyok, hogy a gyűrű újra az enyém. Már azelőtt is imádtam, de most még inkább szeretem. Úgy érzem, nagyszerű karmát hordoz magában" - mondta Sarah.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.