"Nem főztek jól az ingyenkonyhán"

Hajléktalanoknak főz a hajléktalan séf

A gazdasági válság miatt elveszítette korábbi jól fizető munkáját, ám szakmájával mégsem hagyott fel egy milánói szakács: az utcán már a háziasszonyok is hozzá járnak tanácsért!

2012.08.21 09:29ma.hu

A saját bőrén érezte meg az olasz Antonio Menga, mit jelent a gazdasági válság: a férfi egészen 2008-ig egy milánói étteremben dolgozott szakácsként, ám a recesszió utolérte a munkahelyét is és emiatt Menga az utcára került. A nagy leépítéshullám közepette később hiába is próbált máshol elhelyezkedni, a sorozatos elutasítások után végül odáig jutott, hogy nemcsak munkáját, de otthonát is elveszítette, évek óta a hajléktalanok táborát erősíti.

Ám ahogy a bölcs mondás tartja, az ember mindenét elveszítheti, de a tudását nem, és az egykori szakács sem adta fel a reményt, hogy egyszer még visszakerülhet a jól felszerelt konyhák egyikébe, addig viszont a szakmai tudás meglepő lépésre késztette őt. A többi hajléktalanhoz hasonlóan ugyanis ő is arra kényszerült, hogy a szegénykonyhára menjen az éhségét csillapítani, de egyetlen alkalom is elég volt neki belőle.

Miután megállapította, hogy "nem főznek jól", nagy elhatározásra jutott: szerzett egy miniatűr gáztűzhelyet, amit egy padon állított fel, az utcán található kő- és márványlapokon felaprítja az alapanyagokat és ő maga főz sorstársainak az ingyenkonyhánál minden bizonnyal ízletesebb ebédeket. Az összetevőket a napközben összekoldult aprópénzből szerzi be, de mesterségének már annyira híre ment, hogy számtalan alkalommal az emberek már nem is pénzt, hanem a főzéshez használható alapanyagokat visznek neki.

Sőt: elmondása szerint sokszor adott már tanácsot háziasszonyoknak is, főztjéért pedig nemcsak a hajléktalanok állnak sorba, és cseppet sem bánják, hogy az ételt nem fehér kötényes pincérek szolgálják fel. Olyan is előfordult már, hogy valaki elvitte Mengának az ételhez szükséges összetevőket és megkérte a szakembert, főzze meg ő belőle a családi ebédet. A közkonyhánál vitathatatlanul nagyobb sikerű menüsor végén még kávé is dukál a lelkes vendégeknek, amelyet az 50 éves férfi szintén maga készít el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.