Egész otthon érzi már magát a hajléktalan

Sírba költözött: "itt száraz és meleg van"

Morbid otthont alakított ki magának egy hajléktalan, miután úgy döntött, nem akar az utcán megfagyni. A sír, ahova befészkelte magát, egy réges-rég eltávozott családé.

2013.02.15 09:29ma.hu

Ennél jobban már nem is találhatott volna zsákutca-végi helyet magának - ezt mondta az a hajléktalan, aki szó szerint a temetőbe, azon belül is egy sírba költözött be. A szerb Bratislav Stojanovic hónapokkal ezelőtt veszítette el az otthonát, amikor adósságait már képtelen volt fizetni, ezután sokáig az utcán élt, de mint mondja, meglehetősen kényelmetlenek voltak a körülmények. Akkor fedezte fel az elhagyott sírt a temetőben és apránként berendezte otthonnak.

"Itt száraz és meleg van. Néhány lámpával és pár személyes tárgyammal rendeztem be. Nem palota, de sokkal kényelmesebb, mint az utcán élni" - magyarázta az austriantimes.at című osztrák hírhonlapban. A Nis városban álló temetőben olyan sírt választott, ahol egy több mint száz éve elhunyt család hamvai találhatók, a helyi tisztviselők szerint annyira régen haltak már meg, a leszármazottak pedig olyan messzire távoztak, hogy mivel nem foglalkoznak őseikkel, most jogilag senkihez nem tartozik a parcella.

"Amíg ő rendesen viselkedik, nincs okunk rá, hogy elűzzük innen" - mondta a városi szóvivő, és ebbe az is beletartozik, hogy a 43 éves hajléktalan nem zargatja a temető látogatóit. Ettől azonban nem kell félni, mert a környékbeliek egészen meg is szokták a jelenlétét. "Nagyon kedvesek velem az emberek, néha ételt vagy ruhát is hoznak" - árulta el Stojanovic. "Persze néha kénytelen vagyok a szemétben turkálni étel után, ami egészen tápláló is tud lenni. Elképesztő, mi mindent dobnak ki az emberek!" - magyarázta.

Ami pedig a holtakat illeti, a férfi szerint nincs oka félni. "Semmi félelmetes nincs abban, hogy egy sírban alszom. A halottak már meghaltak. Sokkal ijesztőbb az, amikor éhes vagyok. És ha esetleg meghalnék egy éjjel, legalább a megfelelő helyen vagyok" - tette hozzá némi iróniával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.