Államfői poszt

MSZP: Lázár a levegőbe beszélt

Az MSZP úgy értékeli, Lázár János a levegőbe beszélt, amikor kedden azt közölte: pénteken tájékoztatja a képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról.

2012.04.13 16:49MTI

Lukács Zoltán, a szocialisták frakcióvezető-helyettese az MTI-nek nyilatkozva felidézte: kedden, amikor az MSZP parlamenti irodájában többpárti megbeszélést tartottak az államfőjelölésről, a Fidesz frakcióvezetője azt ígérte, hogy a kormánypárt pénteki elnökségi ülése után tájékoztatja a frakciókat az új köztársasági elnök megválasztásának menetrendjéről és az ehhez szükséges eljárásról. Ez azonban nem történt meg - mondta.

Hozzátette: Lázár János akkor újságíróknak is megerősítette, hogy támogathatónak tartja azoknak a javaslatoknak a többségét, amelyet a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Ezzel szemben - folytatta az MSZP-s politikus - úgy tűnik, a Fidesz elnökségi ülésén ezek a szempontok nem is kerültek szóba. Mint mondta, ez azért csalódás, mert a kormánypárti politikus korábbi szavaiból az derült ki, hogy valamilyen formában be akarják vonni az ellenzéket az államfő-jelölési folyamatba.

Így az MSZP egyedül nyújtja be az Országgyűlésnek azt a határozattervezetet, amely szerint az államfői tisztségre jelölt politikusnak be kell tartania a demokrácia írott és íratlan szabályait, a sokféleséget tiszteletben tartva kell kifejeznie a nemzet egységét, és ki kell állnia az emberi jogok mellett - mondta Lukács Zoltán. Az MSZP szintén elvárásként fogalmazza meg, hogy az új köztársasági elnök szuverén, konszenzuskereső és kompromisszumteremtő személyiség legyen, és ne pártpolitikus.

Arra is kitért, hogy a szocialisták korábbi kezdeményezésüknek megfelelően azt javasolják majd, hogy a parlament négyötödös többséggel válasszon köztársasági elnököt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Fidesz elnökségi ülése után annyit közölt újságírókkal, hogy Orbán Viktor hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a kormánypárti frakciószövetséggel. Korábban a tanácskozásról távozó Kövér László házelnök szavaiból az derült ki, hogy van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget. Az MTI információi szerint a Fidesz elnöksége egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.