Fejlesztés alatt a Magyar Honvédség állománya

Hende Csaba helikoptereket akar

Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: mielőbb megoldást kell találni a Magyar Honvédség helikopterparkjának megújítására, különben két éven belül megszűnne a katonai helikopteres egység.

2011.12.20 18:22MTI

A tárcavezető a nyáron Finnországtól kapott két Mi-8-as szállító helikopter műszaki ellenőrző repülése alkalmából a szolnoki helikopterbázison azt mondta: a Magyar Honvédség hálával tartozik helikopterek térítésmentes átadásáért. Ezeket a gépeket az elmúlt hónapokban előkészítették a rendszerbe állításra. Megbízhatóan működnek, korszerű a felszereltségük.
   
E két gép nagy segítséget jelent az Afganisztánban szolgálatot teljesítő Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport helikoptervezetőinek hazai felkészítésében és a "jelentős képességhiánnyal küzdő" magyarországi helikopterek katasztrófavédelmi, illetve kutató-mentő feladatainak ellátásában - hangsúlyozta a miniszter, jelezve, hogy a szaktárcának ugyanakkor sürgősen megoldást kell találnia a magyar katonai helikopterállomány további fejlesztésére.
   
Úgy fogalmazott: "Ha nem tennénk semmit, két éven belül megszűnne a honvédségnek ez az egysége."
   
A minisztérium jelenleg válaszút előtt áll: vagy hatalmas kiadások árán, több 10 milliárd forintért felújítja a jelenleg működő orosz gépeket, melyek így még 10 évig használhatók, vagy új lehetőség után néz.
   
Ez utóbbi forgatókönyv 30 UH-1N típusú amerikai helikopter beszerzéséről szól, amelyek meglehetősen jó állapotúak, élettartamuk felénél tartanak, azaz még 25 évig használhatók, 8-9 ezer órát repülhetnek - mondta a miniszter, hozzátéve, tárgyalások folynak erről a lehetőségről az Egyesült Államokkal.
   
Tájékoztatása szerint az amerikai kongresszus hamarosan dönt arról, hogy Magyarország megkaphatja-e térítésmentesen az egyenként több millió dollár értékű gépeket. Amennyiben igen, úgy következhet a helikopterek felszerelésének, a pilóták kiképzésének és az orosz technika utáni "rendszerváltás" költségeinek egyeztetése. "Ezt a tételt előzetesen 426 millió dollárban állapította meg a tárgyalópartner, ám reményeink szerint a végső összeg ennél alacsonyabb lesz" - jelezte a tárcavezető, aki szerint ez ügyben a végső döntés 2012 tavaszára várható.
   
Az idei évet értékelve Hende Csaba méltatta a magyar katonák itthoni és külföldi missziókban tanúsított helytállását. Kiemelte az afgán hadszíntéren végzett nagyszabású újjáépítő munkát és azokat a sikeres katonai műveleteket, melyekkel a Magyar Honvédség a nemzetközi haderők elismerését is kivívta.    
   
A finn helikopterek első nyilvános repülése után a Honvédelmi Minisztérium 80 szolnoki diáknak kedveskedett ajándékcsomaggal, amelyet a gépek rakteréből katonák adtak át a Szandaszőlősi Általános Iskolából érkezett 4. osztályos gyermekeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.