"...és talpon is marad"

Hende: Magyarország a saját lábán áll

Magyarország a kormány által meghozott intézkedések és a költségvetési tartalék segítségével a saját lábán áll, és talpon is fog maradni - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Nyíregyházán.

2011.12.15 19:21MTI

A fideszes politikus a kormányzat országjárása keretében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 2011-ben Magyarország megújítása volt a kormányzat célja, amely a munkája során a nagy ellátórendszerek átszervezését biztosító törvényi alapokat teremtette meg.

Az Országgyűlés új alaptörvényt fogadott el, de a közneveléstől a felsőoktatásig, az egészségügytől a honvédelemig gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol ne történtek volna mélyreható, jelentős változások - húzta alá Hende Csaba, hozzátéve, hogy ezek a folyamatok egy rendkívül nehéz európai és világpiaci pénzügyi helyzetben mentek végbe.

Közlése szerint ez az állapot nem konszolidálódott, "úgy néz ki, hogy a jövő esztendő is nagyon nehéz lesz". A helyzet javítása érdekében a kormány a legutóbbi ülésén stabilizációs és takarékossági intézkedésekről döntött - ismertette a honvédelmi miniszter.

"Magyarország a saját lábán áll, és talpon is fog maradni: megfelelő mennyiségű tartalékot képeztünk, amellyel az emberi számítás szerinti, előre kalkulálható nehézségeken úrrá tudunk lenni" - fogalmazott. A 2012-es költségvetési év egyik legfontosabb célja a nyugdíjrendszer önálló lábra állítása lesz - folytatta Hende Csaba.

A politikus ugyanakkor nagyon fontos célnak nevezte a Start munkaprogram elindítását, amellyel a kormányzat a jelenleg mintegy 594 ezer jövedelempótló juttatásban részesülő segélyezettből 200 ezer embert vezetne vissza a munkaerőpiacra.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: a közbiztonság megerősítésére jövőre 5,8 százalékkal több pénzt fordíthat a kormány, amely az oktatás területén 6, az egészségügyben pedig 4 százalékos költségvetési többlettel kalkulálhat. A gazdaságfejlesztési előirányzatok ugyanakkor jelentősen, 22 százalékkal nőnek 2012-ben - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.