Hende leépítené a bürokráciát

Megtakarításokért harcol a magyar honvédség

A honvédelmi miniszter újságírói kérdésre Tatán, ahol visszafogadták az Afganisztánban szolgáló Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport ötödik váltásának 30 katonáját, azt mondta: az ország anyag helyzete miatt a honvédségnél is takarékossági intézkedésekre van szükség, a technikai fejlesztéseket elhalasztják, és a bürokrácia csökkentésétől megtakarítások remélhetők.

2011.06.30 13:59MTI

"Mára a csapattagozatban olyan karcsú szervezet alakult ki, melynek a további csökkentése nem célszerű, megítélésem szerint szakmailag nem is lehetséges. Amiben gondolkodni lehet, az a bürokrácia csökkentése, a háttérintézmények, parancsnokságok, és hivatalok szövevényes rendszerének egyszerűsítése. Ebből remélek bizonyos erőforrásokat, megtakarításokat" - mondta Hende Csaba.
   
A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: semmiféle értéket elpocsékolni nem akar, "csak a hájtól kell megszabadulni, az izomtól semmiképpen."
   
Elmondta, hogy az ország anyagi helyzete miatt 26 milliárd forintot zároltak a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből. Jelenleg dolgoznak a tízéves haderő-fejlesztési terven, viszont a szükséges haditechnikai fejlesztéseket csak egy későbbi időszakban hajtják végre.
   
Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a takarékoskodás közben a csapatok hadrafoghatóságát megőrzik és a nemzetközi kötelezettségeknek eleget tesznek. A magyar katonák képességei kiemelkedőek - mondta -, hozzátéve, hogy a tisztképzésben hússzoros túljelentkezés van, ezért a legjobb jelöltekből válogathatnak.
   
A magyar katonák munkájának egyik elismerésének nevezte, hogy fél éves időszak után újra egy évre a magyar honvédséget kérték fel a 130.000 fős nemzetközi missziós hadsereget ellátó kabuli nemzetközi repülőtér vezetésére.
   
A visszafogadott állomány Észak-Afganisztánban tevékenykedett és az ohiói Nemzeti Gárdával közösen segítette egy afgán zászlóalj felkészülését. Hat hónap alatt öt alkalommal kerültek "harci érintkezésbe" a tálib lázadókkal - mondta a tárcavezető.
   
A tűzharcban helytálló magyar katonáknak a kardokkal ékesített szolgálati jel kitüntetést adta át Hende Csaba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.