A jelszó, hogy nincs jelszó

Vállvetve küzd a kormány és a polgárőrség a kistelepülések békéjéért

Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette: a kormány stratégiai partnere az Országos Polgárőr Szövetség.

2011.12.15 13:45MTI

Kiemelte, hogy a legfőbb célkitűzés továbbra is az idősek és a kistelepüléseken élők védelme.
    
Hangsúlyozta: a rendőrséggel együttműködő polgárőrség pártpolitikai szempontból csak semleges lehet.
   
Pintér Sándor úgy fogalmazott, egységes polgárőrszövetséget szeretnének. A "különféle jelszavakkal megjelenő polgárőröket nem tudjuk, és nem is akarjuk befogadni" - mondta, hozzátéve: a jogszabály a rendőrségre bízza azt, hogy kivel és milyen feltételrendszerrel akar együtt dolgozni.
   
A belügyminiszter az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredményének nevezte, hogy az életminőség javításában a polgárőrszövetség részt vett. Kiemelte a polgárőrségnek a rendőrséggel, illetve a katasztrófavédelemmel folytatott együttműködésének fontosságát.
   
Az együttműködés kapcsán elmondta: az önkormányzati törvénybe egy önkormányzati rendészeti tevékenységet is beemeltek, s ennek az a célja, hogy az önkormányzat által foglalkoztatott, őrző feladatokat ellátók több lehetőséghez jussanak. Példaként említette a halőrt, a vadőrt és az erdőőrt, akiknek jelenleg feladatuk van, annak vérghajtásához azonban a jogi háttér nem megfelelő. A belügyminiszter rámutatott arra, hogy szabálysértés esetén ezek az emberek nem állíthatják meg az elkövetőt, gyakorlatilag nem tehetnek semmit azon kívül, hogy rendőrt hívnak.
   
"Ha valakinek feladatot adunk, akkor megfelelő eszközt kell adni a kezébe" - fogalmazott Pintér Sándor, majd közölte: az eszközöket és az azokkal kapcsolatos szabályokat rendeletben fektetik majd le. A térfigyelő kamerákkal kapcsolatosan megjegyezte, szeretnék, ha azokon keresztül nem csak rendőrök figyelhetnék a közterületeket.
   
Pintér Sándor az új polgárőrtörvény kapcsán arról beszélt, a polgárőrség köztestület lesz, kizárólagosan végezhető alapfeladatokat kell majd ellátnia, s politikai tevékenységet nem végezhet. Mint mondta, szeretnék, ha a polgárőrök igazolvánnyal és országosan elfogadott egyenruhával tevékenykednének, és bevezetik a polgárőrökkel szembeni panaszjog intézményét.
   
A jövő évi költségvetés kapcsán a belügyminiszter közölte: 700 millió forintból gazdálkodhat jövőre a polgárőrség, amely a jövő évben 50-100 autót kap majd. A 2012-es elvárások kapcsán a tárcavezető egyebek mellett fontosnak nevezte, hogy a polgárőrség még jobban működjön együtt az Országos Roma Önkormányzattal.

Hatala József országos rendőrfőkapitány kijelentette: 2011 sikeres éve volt a rendőrségnek és a polgárőrségnek. A sikereket közösen érték el - tette hozzá.
   
A Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon történtek kapcsán megköszönte az ott szolgáló polgárőröknek, hogy "higgadtan, türelmesen és törvényesen viselkedtek", s így nem lett konfliktusosabb a helyzet. (A két településen a bíróság által azóta nem jogerősen feloszlatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai járőröztek egy ideig.)
   
Hatala József kiemelte, hogy a polgárőrség nagy segítséget nyújt a magyar-szerb határon az illegális migrációval kapcsolatos feladatok végrehajtásában.
   
"A polgárőrség (...) közösségformáló, közösségalakító, nagy tömegeket mozgósítani képes, megkerülhetetlen, közbiztonságot segítő szervezetté vált" - fogalmazott.
   
Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató szintén megköszönte a polgárőrök eddig végzett munkáját és az együttműködés folytatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.
   
Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kijelentette: 2011-ben javult a lakosság biztonságérzete, a polgárőrség eredményes és sikeres volt, teljesítették a célkitűzéseket.
   
Közölte, jelenleg Magyarországon 83.760 polgárőr van, s ebben az évben 8 millió szolgálati órát teljesítettek. Több mint 200 ezer jogsértés megoldásában közreműködtek polgárőrök - tette hozzá.
   
Túrós András hangsúlyozta, 2012 a változások éve lesz: február elsején hatályba lép az új polgárőrtörvény, a szövetség pedig köztestületté alakul. Az új törvényt üdvözölve azt mondta, az erősíteni fogja a polgárőrséget.
   
Vereczki András, az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy a társasága 8 millió forintot ajánl fel gépjárművásárlásra a szövetségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.