Az MSZP tiltakozik a kormány döntése ellen

Nem akar köztestület lenni a polgárőrszövetség?

Az MSZP tiltakozik a polgárőrségről szóló törvényjavaslathoz benyújtott azon kormánypárti módosító indítvány ellen, amely köztestületté alakítaná az eddig egyesületi formában, civil szerveződés elvei szerint működő Országos Polgárőr Szövetséget.

2011.11.11 10:00MTI

Az ellenzéki párt nevében Harangozó Tamás és Pál Tibor képviselő közleményében azt írta: több hónapos előkészítést és egyeztetést követően az Orbán-kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely a 2006-ban elfogadott törvény szellemisségét és értékeit megőrizve, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a polgárőrségek jogi szabályozásának az átfogó megújítását tűzte ki célul. A javaslatot a parlamenti vitában a MSZP is támogatásáról biztosította - emlékeztettek.
   
"Azonban kiderült, hogy a Fidesz-kormány ismét minden érintettet átvert. Egy kormánypárti képviselővel beadatott módosító indítvánnyal köztestületté alakítanák az eddig egyesületi formában, civil szerveződés elvei szerint működő Országos Polgárőr Szövetséget, s egyúttal Nemzeti Polgárőr Szövetségre neveznék át" - fogalmaztak.
   
A szocialisták elképesztőnek tartják, hogy az Orbán-kormány "egy képviselői indítvány mögé bújva, a lefolytatott egyeztetést kijátszva" akar dönteni egy civil szervezet jövőjéről úgy, hogy maga a civil szervezet ezzel nem ért egyet.
   
A rendészeti bizottság ülésén a minisztérium képviselője elismerte, hogy az érintettek nem támogatják a módosítást - hívták fel a figyelmet az MSZP-s politikusok, akik szerint a köztestületté alakítással az Országos Polgárőr Szövetség az államgépezet részévé válik, s arra Pintér Sándor belügyminiszter "rátolhatja a települések biztonságáért viselt állami felelősséget".
   
Úgy látják, hogy ha az Orbán-kormány ragaszkodik egy polgárőröket összefogó köztestület felállításához, annak egyetlen tisztességes módja az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat visszavonása és az érdemi párbeszéd megindítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.