"Az emberek nem hitték el a rémhíreket"

II. kerületi választás - A Fidesz szerint hiába riogatott az ellenzék

A Fidesz szóvivője szerint a vasárnapi II. kerületi időközi választáson bebizonyosodott, hogy nem volt táptalaja az ellenzéki riogatásnak, az emberek nem hitték el a rémhíreket.

2011.11.14 16:37MTI

Selmeczi Gabriella hétfői budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a rendszerváltás óta még soha nem volt olyan magas a részvételi arány időközi választáson, mint vasárnap a II. kerületben. Az a bizalom, amellyel a szavazók több mint fele kitüntette Láng Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét, "őt is és bennünket is erősít a további munkánkban" - fogalmazott.
   
Láng Zsolt a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy vasárnap gyakorlatilag megismételték a 2010-es tavaszi parlamenti választás eredményét. Mint mondta, bízik abban, hogy a második fordulóig hátralévő két hétben megerősítik a Fidesz-KDNP-re szavazókat abban, hogy jól döntöttek, és olyanokat is meg tudnak győzni a részvételről, akik vasárnap nem voksoltak.
   
A már országgyűlési képviselő Láng Zsolt arra a kérdésre, hogy ha nyer jövő vasárnap az egyéni választókerületben, ki kerül a fővárosi listás parlamenti helyére, azt válaszolta: erre a kérdésre a november 27-i második forduló után kell visszatérni, amikor meglesznek a hivatalos eredmények. Hozzátette - ha nyer -, a jelöltet a Fidesz elnöksége, illetve országos választmánya nevezi majd meg.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az LMP II. kerületi képviselőjelöltje, Karácsony Gergely szerint Láng Zsolt a megengedettnél többet költött a választási kampány során, a fideszes politikus azt válaszolta: jelölőszervezete, a Fidesz-KDNP eddig is minden kampány után elszámolt, az Állami Számvevőszék pedig egyszer sem állapított meg szabálytalanságot.
   
A főváros 2-es számú választókerületében tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választáson Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, a voksok 52,61 százalékát. Lévai Katalin (MSZP) 24,18 százalékot kapott, Karácsony Gergely (LMP) 15,55 százalékot, Bodor Zoltán (Jobbik) 6,53 százalékot, míg Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 1,13 százalékot kapott. Az urnák előtt a szavazók 39,02 százaléka jelent meg, így két hét múlva második fordulót kell tartani.
   
A II. kerületben lévő budapesti 2-es számú egyéni választókerületben azért kellett választást kiírni, mert a parlament az ott mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. Balsai István szeptember 1-jei hatállyal mondott le mandátumáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.