Megvádolta ellenfelét az LMP jelöltje

II. kerületi választás - Törvényt sértett a Fidesz?

Az LMP II. kerületi képviselő-jelöltje törvénysértéssel vádolta meg fideszes ellenfelét pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2011.11.11 14:17MTI

Karácsony Gergely azt mondta, hogy Láng Zsolt a megengedettnél többet költött a választási kampány során. Az ellenzéki politikus egy fotóalbumot mutatott be, amelyben a kormánypárti induló mintegy száz választási plakátjáról készített fénykép volt.
   
Karácsony Gergely szerint ezen hirdetmények piaci értéke együtt mintegy ötmillió forint lehet, noha a hatályos választási törvény értelmében egy képviselőjelölt kampányára legfeljebb egymillió forint költhető. Az LMP-s jelölt becslése alapján a Fidesz - a többi plakátot is figyelembe véve - összességében legalább 15 millió forintot költött Láng Zsolt kampányára. Emiatt az LMP a helyi választási bizottsághoz fordul.
   
Másodlagos, mennyire számít életszerűtlennek az egymillió forintos kampánylimit, hiszen amíg a hatályos törvényekben ez az összeg szerepel, addig minden politikai pártnak ehhez kell tartania magát. Ellenkező esetben a választóktól sem lehetne elvárni a jogszerű magatartás - mondta Karácsony Gergely.
   
Úgy vélekedett, hogy a kerületben az LMP az egyetlen párt, amely betartotta az egymillió forintos kampányküszöböt, amihez az is kellett, hogy fizetett hirdetések helyett kizárólag az ingyenes plakáthelyeket vették igénybe.
    
A II. kerületi időközi választást november 13-án tartják. A voksolást azért kellett kiírni, mert a parlament az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. A választási bizottság öt jelöltet vett nyilvántartásba: Bodor Zoltán (Jobbik), Karácsony Gergely (LMP), Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) és Lévai Katalin (MSZP).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.