Láng Zsolt nyert, de mégsem

Érvénytelenül, de a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a II. kerületben

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a főváros 2-es számú választókerületében vasárnap tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - időközi országgyűlési képviselő-választáson. A kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen.

2011.11.13 23:07MTI

Az urnák előtt a szavazók 39,02 százaléka jelent meg, így két hét múlva második fordulót kell tartani.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje vasárnap este azt mondta, a választás eredménye azt jelzi, hogy másfél év után is bíznak az emberek a kormányban, és támogatják munkáját.

A kormánypárti politikus, aki egyben a II. kerület polgármestere is, köszönetet mondott a voksokért, és jelezte: csaknem az az eredmény született az időközi választáson, mint 2010 tavaszán. Kiemelkedően magasnak nevezte a 39 százalékos részvételt, bár, mint mondta, titkon bízott az érvényességben. A jelölt azt mondta, hogy "nagyon tudatos szavazók vannak a II. kerületben, akik szeretnének beleszólni a közügyekbe és a politikába", álláspontja szerint ezt igazolják a számok is.

Láng Zsolt úgy vélekedett: az emberek látják a nehéz helyzetet, és azt is, hogy nagyon nehéz örökséget kaptak a szocialistáktól, "plusz egy teljes pénzügyi és gazdasági válság közepén vagyunk, és számtalan kérdés van, ami bizonytalanságban tarthat bennünket, de a kormány dolgozik, mindent megtesz annak érdekében, hogy kiutat mutasson".

Lévai Katalin, az MSZP jelöltje szerint a második fordulónak mindenképpen van tétje, és nagyon tisztes eredménynek tartja második helyezését. A jelölt közölte: azt reméli, hogy Karácsony Gergely, az LMP jelöltje betartja a nyilvánosan tett ígéretét, és visszalép a javára. Hozzátette: az első fordulóban 40 százalékot értek el ketten az LMP-vel, és a nyertes Láng Zsolthoz képest ez csak 10 százalékos lemaradás, amit szélesebb összefogással, és erős kampánnyal be lehet hozni.

Karácsony Gergely viszont azt mondta, hogy a következő fordulóban is elindul a választáson. A politikus sajnálja a viszonylag alacsony részvételt, arra viszont büszke, hogy pártja ebben a választókerületben javítani tudott a másfél évvel korábbi eredményén. Hangsúlyozta, korábban azt ígérte, akkor lép vissza az MSZP javára, ha reális esély van a Fidesz-KDNP színeiben induló Láng Zsolt megszorítására. Szavai szerint a kormánypárti jelölt előnye viszont olyan nagy, hogy erre nem lát lehetőséget. Hozzátette, nem az ő feladata a rivális ellenzéki párt "rehabilitálása", ezt a választóknak kell megtenni.

Bodor Zoltán, a Jobbik jelöltje úgy látta, hogy az apátiát és a politikától való elfordulást tükrözi a választás. Kijelentette, hogy nem támogat senkit a második fordulóban. Véleménye szerint annak az lesz a nagy kérdése, hogy az LMP és az MSZP összefog-e, mert akkor lehet esélyük "megszorongatni" Láng Zsoltot.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) színeiben induló Kovácsics Ádám azt hangsúlyozta, hogy a politikai nemzedékében csalódott polgárok otthon maradásukkal voksoltak a hazai közállapotok ellen.

A képviselőjelölt közleményben azt írta, pártja az Országgyűlésen kívüli erők közül egyedüliként tudott jelöltet állítani, ezért számukra a megmérettetés is siker.

A II. kerületben lévő budapesti 2-es számú egyéni választókerületben azért kellett választást kiírni, mert a parlament az ott mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. Balsai István szeptember 1-jei hatállyal mondott le mandátumáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.