A Jobbik az intézményátvétel miatt lázong

Hűtlen kezelést hajt végre a kormány?

Hegedűs Lórántné ellenzéki képviselő azt mondta: a Jobbik szerint ha a megyei önkormányzati képviselők megszavazzák a miniszterelnök által hétfőn bejelentett önkormányzati intézmény- és adósságátvételt, akkor "a hatályos jog szerint hűtlen kezelést követnek el", és ezért fel lehet őket jelenteni.

2011.10.04 12:50MTI

Orbán Viktor hétfőn írt alá megállapodást a 19 megyei közgyűlési elnökkel, amely szerint jövő év január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, valamint a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is. A megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még az ősz folyamán beterjeszti a kormányzat, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek.
   
Hegedűs Lórántné "szégyenteljes kompromisszumnak" nevezte a megállapodást, amely értelmében a 180 milliárdnyi adósság átvállalásáért cserébe az állam 740 intézményt is "megkap". A jobbikos politikus hangsúlyozta: a megállapodásban nincsen szó az önkormányzatok kártalanításáról, amiért átadják ezeket a vagyontárgyakat az államnak.
   
Az ellenzéki képviselő szerint ez felháborító, hiszen az önkormányzatok azért adósodtak el, mert az állam az elmúlt 20 évben "kivéreztette" őket a folyamatos alulfinanszírozással, most pedig elveszi a vagyongazdálkodásuk alá tartozó vagyontárgyakat is.
   
Ráadásul Hegedűs Lórántné emlékeztetett arra is, hogy a Széll Kálmán Terv szerint az eddigi önkormányzati feladatokra a jövőben évről-évre kevesebb forrás jut majd, ami a Jobbik szerint a feladatellátás megszűnéséhez vezet majd. Vagyis azt fogja jelenteni, hogy tömegével szűnnek majd meg az eddig is veszteséges oktatási, szociális és egészségügyi intézmények, hacsak azok igénybe vevői nem fizetnek külön az ellátásért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.