Az MSZP nem támogatja

Veszélyes lehet a chipsadó?

Nem támogatja a chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetését a hétfői zárószavazáson az MSZP, mivel a szocialisták szerint a javaslat nem teljesíti célját, azaz nem szolgálja az egészségvédelmet, miközben a gyártók adóztatásával munkahelyeket sodor veszélybe.

2011.07.11 15:04MTI

Tukacs István országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a fideszes indítvány véleményük szerint meggondolatlan és "nevetségesen szétlobbizott".

Ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: még a zárószavazás előtt is érkezett olyan kormánypárti módosító javaslat, amely nagy mértékben, kilogrammonkénti 500 forintról 200 forintra csökkentené az ételízesítőket terhelő adót. Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy a fideszes képviselők "a dohánytermékeket terhelő jövedékiadó-emelés elhalasztásához hasonlóan ezúttal sem tudtak ellenállni néhány gyártó erőteljes lobbizásának."
   
Kitért arra is: az indítvány eredetileg deklarált céljával szemben nem teremt forrásokat az egészségügynek, helyette szimpla költségvetési célokat szolgál majd.

A szocialista politikus kiemelte továbbá: ha valóban az egészvédelem volna az előterjesztés fő célja, akkor a magas cukor-, só- vagy koffeintartalmú ételek, italok helyett vagy azok mellett a zsírokra, zsiradékokra, adalékanyagokra és tartósítószerekre is vonatkozna a termékadó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.