Chips, krumpli veszélyes a szervezetre

Hoppá! Új rákkeltő anyagot találtak a sült krumpliban

A chips és a sültkrumpli az akrilamidon kívül más rákkeltő kémiai anyagot tartalmaz: müncheni kutatók egy még veszélyesebb vegyületet mutattak ki, a glicidamidot.

2008.09.22 12:30WEBbeteg

2002-ben bukkantak a kutatók különböző élelmiszerekben az akrilamidra, mely – mint az állatkísérletek során beigazolódott – rákkeltő, ideg- és génkárosító hatású. 

A Müncheni Műszaki Egyetem (TU München) munkatársai most egy még veszélyesebb, mérgezőbb vegyületet, a glicidamidot mutatták ki: Michael Granvogl és csapata tízféle burgonyachipsben és háromféle hasábburgonyában talált ilyen vegyületet, mely az akrilamid májban történő lebomlása során jön létre. 

Bár csekély mennyiségben fordul elő - egy kiló sült krumpli, illetve chips 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz –, kevés glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejt-genotípusát – olvasható a tanulmányban, mely a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban jelent meg. 

Nem mindegy, milyen olajban, s meddig sütünk: az szívbarátnak tartott - például napraforgóolajban - sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak - például pálmaolaj - használata esetén, bár ezek a zsírsavak megnövelik a szív- és érrendszeri betegeségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét. 

Granvogl azt tanácsolja, ha napraforgóolajban sütünk, legfeljebb 180 fokon, s lehetőleg rövid ideig tegyük, mert így még elviselhető határon belül marad az akrilamid - s vele együtt a glicidamid - káros hatása.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.