Mit várhatunk a kormányátalakítástól?

Személycsere a kormánynál - ők félhetnek - 1. rész

Orbán Viktor többször jelezte már, hogy korántsem kőbe vésett a jelenlegi kormányzati struktúra, benne a minisztériumok élén álló politikusokkal. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a Fidesz júliusi kongresszusáig nem lesznek személycserék. A ma.hu sorra vette a minisztereket aszerint, hogy mely kormánytagoknak lehet "félnivalójuk" a nyáron.

2011.06.23 13:31sabater - ma.hu

Orbán Viktor kormányfői pozíciója természetesen megkérdőjelezhetetlen. A kormányfő akaratán és személyes megállapodásain múlik a kabinet összetétele, amit Orbán egy, a Blikknek adott interjújában el is ismert: "A kormánytagokkal eltérő megállapodásokat kötöttem. Voltak, akik világossá tették, hogy nem vállalják a négy évet. Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni" - mondta. Ez alapján megpróbáltuk feltérképezni, milyen személycserék várhatók nyár végén.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter: Semjén Zsolt szerepe inkább szimbolikus, pozíciója megtestesíti a Fidesz és a KDNP közötti koalíciót. A KNDP elnöke az elmúlt egy évben leginkább vadászati lobbistaként hallatott magáról, feladatának – Semjén pozíciója szerint a határon túli magyarokért felelős – jelentős részét ugyanis az Országgyűlés elvégezte a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával.

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter: Bár felröppentek arról hírek, hogy Orbán elégedetlen volna helyettesével és a KIM kommunikációjával, eddig egyetlen jel utalt valóban erre: az, hogy Orbán a Navracsics minisztériumához tartozó bírósági „reformot” kiszervezte Áder Jánosnak. Ezzel együtt valószínűtlen, hogy az egyetemi tanár Navracsicsnak búcsút intene Orbán nyáron, ugyanis az igazán komoly feladatok, így az önkormányzati törvény megalkotása, még csak most következnek. Navracsicsnak egy év alatt tehát ideje sem nagyon volt bizonyítani.

Pintér Sándor, belügyminiszter: Ha van ember az Orbán-kormányban, akinek a helye tökéletesen biztosnak látszik, az a belügyminiszter. Orbán Kötcsén a közmunkaprogram kapcsán meglehetősen nyíltan fogalmazott Pintérrel kapcsolatban: „mindannyian Pintér Sándor kezében vagyunk.” Ezek után több mint valószínűtlen, hogy Pintér távozna nyáron.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter: Matolcsy Györgynél valószínűleg nincsen ellentmondásosabb megítélésű miniszter a kormányban, menesztése rendkívül súlyos lépés lenne Orbán részéről. Egyrészt azért, mert a miniszterelnök többször nyilvánosan is kifejtette, töretlen a bizalma a nemzetgazdasági miniszterben. Másrészt azért, mert Matolcsy menesztése szimbolikusan is új gazdaságpolitikai irányt jelentene. Jelenleg a Fidesz gazdaságpolitikai orosz rulettet játszik, mindent egy lapra feltéve: Matolcsy programja akár sikeres is lehet, de eddig nem hozott jelentős növekedést Magyarország számára. Kérdés, meddig tart Orbán bizodalma Matolcsyban – az azonban igen valószínű, hogy júliusnál tovább.

Martonyi János, külügyminiszter: Az, hogy az uniós elnökség politikai értelemben meglehetős kudarc volt, legkevésbé sem Martonyinak köszönhető. A háttérben, szakpolitikai szinten ugyanis komoly megállapodások születtek ez idő alatt, elég csak az uniós romastratégiára, a líbiai válság kezelésére vagy a Dunai Régió stratégia elfogadására gondolni. A kormány külföldi konfliktusai elsősorban belpolitikai teljesítményéből (médiatörvény, alkotmány) adódtak – ez pedig nem Martonyi, hanem Orbán felelőssége. Ezért, hacsak maga a külügyminiszter nem dönt másképpen, a távozása igencsak valószínűtlen.

Holnap folytatjuk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.