MSZP: tanácsrendszert épít a kormány

Lekomcsizták Orbánt a szocik

Az MSZP szerint a kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat, és "szovjet típusú tanácsrendszert" épít ki.

2011.06.01 11:41MTI

Pál Tibor országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón arról beszélt: az a száznál több fideszes polgármester, aki a parlamentnek is tagja, nem emelt szót, amikor a kormány az idei költségvetésben 86 milliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, tönkretette a közmunkaprogramot, megszüntette a településőrséget és leállította a panelprogramot.

Ugyanígy hallgattak - folytatta a szocialista politikus -, amikor az új alaptörvény az önkormányzatok tulajdonát a nemzeti vagyon részévé sorolta, és a törvényességi felügyelet helyett ellenőrzést vezetett be, kormányhivatali beleegyezéshez kötve egyes önkormányzati döntéseket.

A politikus az önkormányzati törvény koncepcióját úgy értékelte: a kormány "szovjet típusú tanácsrendszert" épít, korlátozza az önkormányzatok autonómiáját és a Fidesz pártstruktúrájához igazítja a közigazgatási, önkormányzati rendszert. Szerinte ezt támasztja alá, hogy a kormányhivatalok feladatokat vesznek át a helyhatóságoktól, miközben élükön nem választott vezetők, hanem politikai kinevezettek állnak, akik nem számon kérhetők.

Pál Tibor úgy vélte: az önkormányzati önállóság csökkentésével a kormány a "demokrácia tornyának utolsó tartópillérét" bontja le, amit sajtótájékoztatóján egy fahasábokból álló torony ledöntésével igyekezett szemléltetni.

Az ugyanis összeomlott, miután az MSZP-s politikus az érdek-egyeztetési rendszert, a magánnyugdíjpénztárakat, az Alkotmánybíróságot és a Költségvetési Tanácsot jelképező hasábok után az önkormányzatokat szimbolizáló fahasábot is kihúzta belőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.