Beszólt Szanyi

MSZP: nem segítenek a devizahiteleseken a kormány intézkedései

Az MSZP szerint nem jelentenek megoldást a devizahitelesek számára a kormány által megsegítésükre hétfőn bejelentett intézkedések.

2011.05.30 15:36MTI

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a miniszterelnök és a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedések részletei még nem ismertek, számos fogalom mellett nem érthető például az ingatlanárverések logikája. Hozzátette: továbbra is igen magasak a törlesztő részletek mértékét befolyásoló tényezők, például a devizaárfolyamok és az ország kockázati felára. Szanyi Tibor mindezek miatt úgy vélte: a kormányzati bejelentéseket óvatosan kell kezelni, a devizahitelesek terhe ugyanis nem csökken, csak időben eltolódik. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.

Létrehoztak egy árfolyamgátat, így önkéntes módon rögzített törlesztési árfolyamot biztosítanak a lakáshitellel rendelkező devizahitelesek számára. 2014. december 31-ig a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon törleszthetnek, az eurót 250 forinton, a japán jent 200 forinton rögzítik.

Az akcióterv szerint először csak a nagy értékű és alapterületű ingatlanok árverezésére kerülhet sor, valamint egy településtípus, illetve megyék szerinti kvótarendszert alkalmaznak. Létrehozzák a Nemzeti Eszközkezelőt a bajba jutottak megsegítésére. Ez két módon segít a lakásukat elvesztőknek: zöldmezős állami beruházásként lakásépítési programot indít, valamint a társaság megvásárolja az adós lakását, aki bérlőként lakhat tovább a lakásban.

Török Zsolt
, az ellenzéki párt szóvivője arra szólította fel a kabinetet, vonja vissza a családi pótlék kifizetésének ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó tervét, amelyet azoknál a családoknál alkalmazna, amelyekben 3-5 évvel az első gyermek után nem születik második.

A politikus szerint Magyarországon latin-amerikanizálódik az életpálya.

A szóvivő a családokat sújtó intézkedések között említette az iskolabezárásokat, az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentését, vagy a "közmunkaprogram szétverését".

Szanyi Tibor
azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés elnöke fizetésmegvonással sújtaná az alkotmányozástól távolmaradó képviselőket, kérdésre válaszolva azt mondta: "a parlament elnöke kapja be az ellenzéktől megvont pénzeket, amolyan kisgömböcként". A politikus szerint Kövér László ezzel egy politikai cselekményt sújt pénzbüntetéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.